Blog

Technische installaties uit het zicht: optimaal gebruik van de ruimte op het dak

Dat het dak ruimte biedt om in te richten, weten we allemaal. Het dak is vaak ook de plek om installaties te plaatsen. Technische ruimtes, klimaatinstallaties of luchtkanalen. Het moet ergens een plek krijgen. Het dak is vaak de beste optie. Maar vaak een doorn in het oog voor zowel gebruikers als ontwerpers; dit maakt het moeilijker om het dak veilig en optimaal te gebruiken. Maar gelukkig niet onmogelijk!

Camoufleer op een esthetische manier

Door al vroeg samen met alle dakpartijen te kijken naar de mogelijkheden en optimale inrichting, kunnen technische installaties op het dak prima weggewerkt worden. Het daktegelsysteem van Zoontjens kan óver de installaties gelegd worden door te werken met een ophoogsysteem. Zo camoufleer je op een slimme en esthetische manier én maak je multifunctioneel gebruik van het dak.

Hoe werkt ophogen?

Essentieel voor een stabiel en veilig dakterras is een sterke daktegel met bijpassend daktegelsysteem. Om op te hogen werk je met een precies op maat gemaakte buis. Deze buis plaats je in een voet. Bovenop de buis komt een oplegelement, afhankelijk van de te gebruiken tegel. Daarop plaats je de tegel. Een daktegel ligt (meestal) op vier oplegelementen, onder elke hoek één. De ondersystemen van Zoontjens zijn op maat ontwikkeld, gekeken naar formaat, gewicht en materiaal. Het complete systeem zorgt voor een optimale stabiliteit en juiste drukverdeling.

Ruimte onder het loopoppervlak

Omdat we de buis precies op maat maken, kun je exact bepalen hoe hoog het dakterras moet komen. Met een maximum van 1 meter. Zo ontstaat er variabele ruimte onder het loopvlak, wat uitermate geschikt is om buizen, leidingen, kabels of andere installaties mee weg te werken.

Onzichtbare luchtkanalen

Een voorbeeld hiervan vinden we in Rotterdam op het dak van OurDomain. Luchtbuizen met een diameter van maar liefst 80 centimeter lagen over een groot deel van het dak. Met een exacte berekening van de oplegpunten, het juiste formaat tegel en een ophoging van meer dan 80 centimeter zijn deze mooi weggewerkt.

Bekijk het project OurDomain in Rotterdam

Pareltjes op het dak

Ook al zie je de installaties of andere obstakels op het dak niet meer, het is belangrijk dat ze wel bereikbaar blijven. Een daktegelsysteem maakt dat mogelijk. Onze systemen zijn demontabel; je haalt een tegel uit het tegelveld en zo kun je altijd bij de onderliggende installaties. Uiteraard kun je de tegel ook weer gemakkelijk terugplaatsen. Dit is precies één van de redenen waarom rooftopbar Doloris in Tilburg voor het Zoontjens systeem koos. Op deze manier kun je van bijna elk dak met obstakels een prachtig gebruiksdak maken en transformeren tot een nieuwe parel in de stedelijke leefomgeving.

Een puzzel van 1660 stukjes

Het was een hele puzzel: het dakterras van studentenhuisvesting Our Domain in Rotterdam keurig en strak betegelen en alle luchtbehandelingskanalen op het dak uit het zicht laten verdwijnen. Maar het is gelukt!

Lees over dit bijzondere project

Meer weten
over ophogen?

Neem contact op Hans Mutsaers
h.mutsaers@zoontjens.nl
+31 6 51 29 72 42

Meer blogs lezen?