Blog

Keramiek voor binnen én buiten

Keramische tegels zijn in de bouw al jaren een zeer geliefd product om te gebruiken. En dat is niet zo gek; keramische tegels zijn duurzaam en de variatie in kleur, textuur, formaat en reliëf is enorm. Ook de veelzijdige toepasbaarheid van keramische tegels maakt dat veel mensen kiezen voor dit materiaal. Voor gevels, muren, vloeren, tuinen en dakterrassen.

Trend buitenleven

De laatste jaren zien we de zomermaanden in Europa over een breed front snel warmer worden. Vandaar dat het buitenleven meer in trek is waardoor ook het inrichten van de buitenruimte als extra leefruimte een boost heeft gekregen. Een trend die we steeds vaker zien is dat zowel binnen als buiten dezelfde tegel gebruikt wordt. Met keramiek is dit uitstekend mogelijk. Zo wordt je terras of dakterras nóg meer onderdeel van je woning.

Voordelen van dezelfde tegel voor binnen en buiten

Wanneer je binnen en buiten dezelfde keramische tegel gebruikt sluit je je interieur aan op je exterieur. Zo vervaagt de grens hiertussen en lijken de ruimtes groter. De visuele eenheid die ontstaat zorgt ervoor dat het rustig en sfeervol oogt. Bovendien is het maar één keer kiezen voor een kleur. Een andere optie is om te kiezen voor dezelfde kleur in verschillende formaten of juist kleuren die perfect bij elkaar passen, omdat ze uit dezelfde serie komen. Zo passen onze Boost kleuren heel mooi bij onze Boost mix kleuren. De mogelijkheden zijn eindeloos; in april 2023 is het kleurenassortiment van onze Dreen®Ceramica daktegel verder uitgebreid.

Verschillen tussen binnen- en buitentegels

Wil je buiten en binnen dezelfde tegel gebruiken, moet je rekening houden met de dikte van de tegel. Je kunt keramische tegels voor binnen niet zomaar buiten gebruiken. Binnen worden tegels gebruikt vanaf 9 mm. Buiten is een keramische tegel van minimaal 20 mm vereist. Op dakterrassen moet rekening gehouden worden met andere belasting dan binnen, daarom is een dikkere tegel nodig. Daarnaast is buiten een stroefheid van minimaal R11 een voorwaarde.

Keramische tegels aanleggen op een dakterras

De aanleg van keramische tegels op dakterrassen is anders dan de aanleg van keramische tegels in de tuin/grond. Op dakterrassen heb je te maken met dakbedekking als ondergrond, een afschot voor het water en randen waar je op aan moet sluiten. Je wilt natuurlijk dat je dakterras stabiel en vlak ligt niet kan verschuiven, maar wel demontabel is én dat het water goed afloopt. Een goed onderliggend systeem is op dakterrassen essentieel. Wij leggen dakterrassen met keramische tegels aan op het fixplate lock systeem. De fixplate lock is voorzien van demontabele hoekstukken, waarop de tegels worden vastgelijmd. Hiermee liggen de tegels vergrendeld en kunnen ze niet verschuiven. De ondergrond blijft (indien nodig) wel bereikbaar. De tegels kunnen worden ontgrendeld.

Meer weten?

Neem contact op Barbara Wolfs
b.wolfs@zoontjens.nl
+31 6 10 35 57 65

Meer blogposts lezen?