Blog

Een puzzel van 1660 stukjes

Het was een hele puzzel: het dakterras van studentenhuisvesting Our Domain in Rotterdam keurig en strak betegelen en alle luchtbehandelingskanalen op het dak uit het zicht laten verdwijnen. Maar het is gelukt, dankzij een intensieve samenwerking tussen Stebru, Oranjedak en Zoontjens én het gebruik van 80 centimeter hoge tegeldragers.

Studentenhuisvesting Our Domain in Rotterdam – ook bedoeld voor young professionals – is niet helemaal wat je van een studentenflat zou verwachten: geen stinkende afwas in de centrale keuken of oude fietsen op de gang, maar een nette receptie, strakke gangen, prachtige kamers, diverse sportfaciliteiten, een wasserette en zelfs een ontspanningsruimte. De kamers en appartementen zijn volledig ingericht: een nieuwe bewoner hoeft alleen zijn bed op te maken en kleding in de kast te hangen. Een bijzonder gebouw dus op een bijzondere locatie, vertelt Gerard Blaak van bouwbedrijf Stebru: “Dit is het laatste stukje Rotterdam dat herbouwd wordt na het bombardement van 1940. Dat maakt het een heel uniek project. Die geschiedenis zie je ook terug in de gevel, daarop is namelijk een oude foto van voor 1940 geprojecteerd.”

Tot in de puntjes
Ook het dakterras is bepaald geen dertien-in-een-dozijn: op de vierentwintigste verdieping, op 75 meter hoogte met een spectaculair uitzicht over Rotterdam, kunnen studenten en young professionals werken, sporten en ontspannen. Er zijn ligbedden, gezellige zitjes, werkplekken, een fitnesshoek, keuken met bar en enkele barbecues. “Je hebt hier een enorm hoog afwerkingsniveau”, vertelt Blaak. “Normaal heb je de ruwbouw, dan de afbouw en dan komt de stukadoor en de tegelzetter. Maar in dit geval kwam er daarna nog een ‘inhuizing’.” In deze laatste fase werden alle kamers, centrale ruimtes en het dakterras helemaal instapklaar gemaakt voor de bewoners.

Liever geen vlonders
Wie over het strak betegelde dakterras loopt, heeft niet het idee dat eronder een ingewikkelde puzzel verborgen ligt. Die puzzel zat hem voornamelijk in de grote luchtbehandelingskanalen die over het dak lopen. Wim de Boon van dakaannemer Oranjedak werd daarom benaderd door Stebru om al ruim een jaar voor de daadwerkelijke bouwstart mee te denken. De Boon: “Er waren best een aantal uitdagingen, zoals de lage opstanden bij de deuren en leidingen die over het dak lopen. Die leidingen zijn bijna 80 centimeter hoog en moesten helemaal uit het zicht verdwijnen.” In het bestek werd een EPS-isolatie voorgeschreven en houten vlonders voor het dakterras. Geen goed idee, vond De Boon. “Voor je het weet, zitten er sigarettenpeuken tussen de vlonders. Dat is niet alleen slordig maar ook brandgevaarlijk.” In plaats van de voorgeschreven isolatie werd gekozen voor Isomix afschotmortel en de houten vlonders werden vervangen door tegels.

Play video

Elke tegeldrager ingetekend
Om een goede dakterras-oplossing met tegelsysteem te realiseren, belde De Boon met Henk van Beurden van Zoontjens. “We werken al jarenlang intensief samen met Oranjedak”, vertelt Van Beurden. “Dit terras had nogal wat uitdagingen, zoals de leidingen, een hoog en laag gedeelte en al het meubilair en de plantenbakken.” Om de leidingen aan het oog te onttrekken, is het daktegelsysteem van Zoontjens een goede oplossing. Elke tegel moet echter op alle hoeken ondersteund worden middels dit systeem, dus het was een heel werk om alle tegeldragers een plekje te geven. Van Beurden: “We hebben samen met Stebru en Oranjedak de tekeningen bestudeerd en gekeken waar alle leidingen lagen. Met veel passen en meten hebben we toen een stramien gemaakt waar vervolgens de plantenbakken en het meubilair konden worden ingepast.” Als tegel werd de lichte maar oersterke Dreen Ceramica gekozen, met een afmeting van 90 x 45 centimeter. Die maat paste het beste binnen de ingewikkelde puzzel van tegeldragers en leidingen. De Boon: “Het terras is ruim 600 vierkante meter en elke tegeldrager is apart ingetekend, dus het was even werk. Maar het resultaat is fantastisch.”

Trots
Ook Blaak en Van Beurden kijken tevreden terug op het project. Blaak: “Ik heb er wel kopzorgen van gehad, maar als ik nu kijk hoe het er bij ligt, dan ben ik heel tevreden. Op ieder werk waar je uitdagingen hebt gehad, kijk je extra tevreden terug. Dat is hier ook. Dit is voor mij echt een fantastisch werk op mijn CV.” Van Beurden vult aan: “De uitdaging was groot, de samenwerking fantastisch. En als ik dan nu hier rondkijk, dan word ik weer trots.”

Meer weten
over dit project?

Neem contact op Henk van Beurden
h.vanbeurden@zoontjens.nl
+31 6 41 87 94 56

Meer blogs lezen