Project


Salix
Rotterdam

In het voorjaar van 2023 is in de wijk Hillegersberg-Schiebroek in Rotterdam het project Salix opgeleverd. In totaal 74 nieuwe huurwoningen en -appartementen voor zowel gezinnen als starters en senioren. Salix heeft 4 woonblokken, een parkeergarage en een variatie aan buitenruimtes voor iedereen.

Buitenruimte voor iedereen

Het Salix project is tot stand gekomen door Accresco en Van Wijnen Dordrecht. Groen stond bij het ontwerp centraal. Iedereen moet toegang kunnen hebben tot groen. En dat is gelukt. Een balkon, dakterras of gemeenschappelijke daktuin, het is er allemaal! Ieder Salix appartement of woonhuis heeft zijn eigen terras of balkon. Daarnaast is er een gemeenschappelijke daktuin bovenop de parkeergarage gerealiseerd. Door de centrale ligging is dit een heerlijke ontmoetingsplek voor bewoners.

Aanleg daktuin

De daktuin, aangelegd door idverde NL, is een groene oase in de stad. Roeland Pullen, adviseur dak- en gevelbegroening bij idverde vertelt over de aanleg: “Binnen een maand was alles aangelegd, 5 weken inclusief beplanting. Het dak is door ons eerst onder water gezet voor een watertoets. Daarna zijn de dakterrassen, het substraat en de beplanting aangelegd. Er zijn 45 plantsoorten in de daktuin te vinden. Er staan onder andere geraniumsoorten, asters, lavendel, irissen, duizendblad en lampenpoetsersgras. Echt een grote variatie droogteminnende planten.”

Stabiliteit én gewicht

Voor de verharding van de dakterrassen en de gemeenschappelijke daktuin koos idverde voor het daktegelsysteem van Zoontjens. Roeland Pullen vertelt over de keuze voor Dreen®Nxt: “Dit systeem vonden wij hier een mooie oplossing in verband met de stabiliteit én het gewicht. Voor de dakterrassen hadden we namelijk een gewichtslimiet van 200 kg/m2, uitgezonderd de stroken waar de plantbakken op de tegels rusten. Er staat ook nog een pergola met houten constructie. Deze is weer deels in de plantenbakken verankerd. De belasting is dus overal net even anders. Dreen®Nxt is een daktegelsysteem dat perfect binnen de limiet paste.

Afschot nivelleren

Het Dreen®Nxt systeem bood in het Salix project nog meer voordeel. Er was behoorlijk wat afschot te overbruggen. Roeland Pullen: “Er was op sommige plekken wel 30 cm hoogteverschil te overbruggen, bijvoorbeeld tussen de niveaus langs de gevels en het midden van de daktuin. Met dit systeem kun je dat prachtig nivelleren. Dus het gehele loopoppervlak ligt er superstrak in. Het levert ook nog eens extra ondersteuning op voor de zware plantenbakken.

In verband met de stabiliteit én het gewicht vonden wij het Dreen®Nxt systeem hier een mooie oplossing. Je kunt met dit systeem bovendien afschot prachtig nivelleren

Roeland Pullen
idverde

Interessante blogs

Meer weten over dit project?

Neem contact op Gaston van der Heijden
g.vanderheijden@zoontjens.nl
+31 6 51 23 97 03