Blog

De combinatie van bestrating en groen

Henk van Beurden
Projectleider

Dat er op een dak veel mogelijk is, weet bijna iedereen. Een parkeerdak, dakterras of daktuin zijn voorbeelden van gebruiksdaken. Hierop komen meerdere specialismen samen; verharding wordt met beplanting, meubilair en verlichting gecombineerd. Hoe zorg je ervoor dat de verschillende onderdelen goed op elkaar aansluiten? Projectleider Henk van Beurden geeft uitleg.

Aansluiten is eenvoudig
“Een daktuin kan niet zonder een terras of looppad. De beplanting aansluiten op onze dakbestrating is eigenlijk heel gemakkelijk. Wij werken aan de randen van de bestrating met een speciaal randzonesysteem. Dat zorgt voor de opsluiting van de tegels; de tegels kunnen niet meer verschuiven. De dakhovenier heeft zijn eigen randopsluiting voor de beplanting. Vaak werken zij met een hoeklijn. Dat is gemakkelijk tegen ons systeem te plaatsen. In sommige gevallen werken ze met speciaal ontworpen plantenbakken of andere afscheidingen. Deze zijn ook eenvoudig tegen onze tegels aan te zetten. Het is in sommige gevallen zelfs mogelijk om deze óp onze daktegels te plaatsen.”

Elke gewenste hoogte
“De dakhovenier kan zijn substraat en beplanting zo hoog maken als nodig. De dakbestrating is daar altijd op aan te sluiten, omdat wij werken met een ophoogsysteem waarmee we de bestrating op elke gewenste hoogte (tot 1 meter, red.) kunnen leggen. Ook wisselende hoogtes zijn geen probleem. Of hellingbaantjes en traptreden. Je kunt de dakbestrating op diverse manieren in de daktuin verwerken.”

Combineren met verlichting en meubilair 
“Het ophoogsysteem zorgt ook voor ruimte onder de tegels, dat bij de aanleg van bijvoorbeeld verlichting een voordeel geeft. De bekabeling kan onder de bestrating worden gelegd. Ook meubilair kan gemakkelijk op onze bestrating geplaatst of zelfs bevestigd worden. Vele mogelijkheden om de mooiste daktuinen te maken!”

Demontabel en stabiel
“Een daktegel in combinatie met een ophoogsysteem zorgt niet alleen voor (spoel)ruimte onder de tegel, maar het zorgt er ook voor dat je altijd bij de ondergrond kunt. De systemen zijn demontabel. Mocht er iets zijn met de bekabeling, de dakbedekking of hemelwaterafvoeren, dan zijn deze gemakkelijk te bereiken. Bovendien zorgt een goed systeem ervoor dat de verharding altijd strak en stabiel ligt. Wel zo fijn voor de gebruiker.”

Meer blogs lezen?

Meer weten?

Neem contact op Nikkie Notten
n.notten@zoontjens.nl
+31 6 15 05 50 71