Blog

Techniek op het dak: we leggen de lat hoog

Henk van Beurden
Projectleider

Een gebruiksdak, het rode dak, benut het dakoppervlak als extra leeflaag. Het zijn verharde daken bedoeld voor sociale activiteiten: dakterrassen, speelpleinen, rooftopbars et cetera. Maar hoe maak je van een dak nou een dakterras, leefruimte of gebruiksdak? Projectleider Henk van Beurden duikt met ons de techniek in.

Een bouwproject kent vaak de nodige uitdagingen. Als we specifiek naar het dak kijken, dan zijn de belangrijkste punten: waterdichtheid, het juiste systeem voor de dakverharding (passend bij het dak) en de logistieke planning.

Wat zijn de eerste dingen waar jij op let?
“Bij onze projecten kom ik voor het eerst op het dak als de dakdekker bezig is of net klaar is. Het dak is waterdicht. Daarna zijn wij aan de beurt om de dakbedekking te beschermen én toegankelijk en beloopbaar te maken. Ik let dan op een aantal dingen.

Ten eerste de vlakheid van het dak. Een dakterras moet uiteindelijk stabiel, waterpas en veilig liggen. Dat realiseren we met onze systemen, maar de ondergrond is hiervoor een belangrijke basis. Zijn er verschillende hoogtes die we moeten overbruggen? Is er genoeg hoogte voor ons systeem? Zitten er geen kuilen, hobbels of andere oneffenheden in het dak? En met welke details moeten we rekening houden? Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoeken, afvoeren, poeren of randen. Voordat we aan het werk beginnen inspecteren we zo het dak. Eventuele lastige details lossen we dan alvast op. Zo zijn we zeker van een mooi eindresultaat.


Technische details aan de randen

Ook heb ik altijd ons vooraf gemaakte legplan bij me. Dat is gebaseerd is op de aangeleverde tekeningen van de opdrachtgever. Ik check de maten en kijk of het klopt. Als het afwijkt, passen we het legplan aan naar bijvoorbeeld minder zaagwerk of betere stabiliteit. Een voorbeeld is een afvoer; als deze in een verdiepte kuil op het dak is aangelegd, dan moet je hier bij het leggen van het systeem rekening mee houden. Dit zie je niet op de tekening, maar is juist voor ons heel belangrijk.

Dan kijk ik nog naar de logistieke aanpak; hoe kunnen we dit zo efficiënt mogelijk uitvoeren, vooral in stedelijk gebied. Onze producten moeten het dak op met een kraan. Het is belangrijk om daar goede afspraken over te maken als meerdere partijen er gebruik van maken. Bovendien moet je rekening houden met de verdeling van het gewicht van de pallets. Je kunt niet alles op één punt van het dak neerzetten.”

Ik wil dat Zoontjens het dakterras legt


En hoe gaan we vervolgens te werk?
“Als we eenmaal starten met het leggen van het systeem, hebben we de meeste dingen afgekaart. We weten welke moeilijkheden we tegen gaan komen en hoe we die oplossen. De laatste jaren wordt bijna elke meter plat dak ingericht en gebruikt, een goede ontwikkeling. Dat betekent voor ons wel dat we steeds meer afvoeren, leidingen of bekabeling tegen komen, die we weg moeten werken. Ons ophoog- en nivelleersysteem is hier uitermate geschikt voor. We kunnen er eigenlijk altijd voor zorgen dat obstakels en/of technische ruimtes niet meer zichtbaar zijn én het dakterras stabiel wordt. Ik merk dat we hier ook de reputatie voor hebben. Aannemers of dakdekkers zeggen: ‘Ik wil dat Zoontjens het dakterras legt’. Zo weten ze zeker dat het goed komt. Dat is fijn om te horen en met dat vertrouwen is samenwerken fijn.”

Heb je een voorbeeld van een technisch dak?
“In ben al sinds 2007 projectleider bij Zoontjens en heb al veel gezien. Vooral de laatste jaren wordt het dak volop gebruikt. Dat is mooi, maar zorgt ook voor meer technische details. Met mijn expertise en ervaring vind ik het leuk om daarin mee te denken. Een mooi en recent voorbeeld daarvan is het dakterras van OurDomain in Rotterdam. Dat is een mooi dak om te zien, maar ook technisch prachtig! Om dit te realiseren is er met alle dakpartijen écht geëngineerd; alles is op elkaar afgestemd. Waar komen onze steunpunten van de tegels, welke afmetingen kunnen de plantenbakken krijgen, hoe krijgen we alles op de juiste hoogte? Als dan alles wordt zoals je bedacht hebt, is dat heel fijn!”

Meer weten?

Neem contact op Henk van Beurden
h.vanbeurden@zoontjens.nl
+31 6 41 87 94 56

Meer lezen?