Blog

Verharding in een daktuin. Wat zijn de mogelijkheden?

Verharding in een daktuin kan op vele mogelijke manieren. Denk aan hout, klinkers of tegels. De aanleg daarvan kan ook op verschillende manieren. In deze blogpost gaan we in op de mogelijkheden en de aandachtspunten.

Het belangrijkste om rekening mee te houden is de gebruiksfunctie van het dak. Hoe wordt het dak ingericht (statische belasting) en hoe intensief wordt het dak gebruikt (dynamische belasting)? Wordt er op gesprongen, gespeeld, gefeest? Of betreft het enkel een looppad? Bij de bouw wordt er constructief rekening gehouden met de belasting van het dak. Ook de keuze in het type en formaat verharding moet aansluiten bij de gebruiksfunctie en de bijbehorende belasting.

Substraat vs. daktegelsysteem

Om verharding op je dak of in je daktuin aan te leggen, kun je ervoor kiezen om tegels of klinkers in een zandbed of substraatlaag te leggen. Bij een kleine hoeveelheid verharding in de daktuin, is dit een optie. Kijk je naar het gewicht, weegt dit al snel zo’n 200 kg per vierkante meter. Een andere keuze is om te werken met een daktegelsysteem. Dit weegt tussen de 46 kg en 100 kg per vierkante meter, afhankelijk van het soort tegel en de drager. Bij daktuinen met grote terrassen of andere grote beloopbare oppervlakken kan de keuze voor een daktegelsysteem doorslaggevend zijn als je te maken hebt met gewichtslimieten.

Renovatie of hoogteverschillen

Werk je op een renovatieproject of zijn er diverse hoogtes te overbruggen? Dan biedt een demontabel daktegelsysteem ook een mooie oplossing. Met de hoogte kun je varieren, van 40 millimeter tot een maximale ophoging van maar liefst 1 meter. Dit geeft de mogelijkheid om over leidingen en/of installaties heen te leggen.  Hiermee creëer je een strak en genivelleerd loopoppervlak. Je kunt met het systeem zelfs diverse niveaus creëren, voor bijvoorbeeld geïntegreerde trapgedeeltes en /of uitsparingen voor zitelementen.

Hoe werkt een daktegelsysteem?

Een daktegelsysteem bestaat uit een voet, een buis, een oplegelement en de tegel zelf. De voet plaats je rechtstreeks op de dakbedekking, door de vorm en grootte zorgt deze voor de juiste drukverdeling naar de ondergrond. In de voet plaats je een op maat gemaakte buis. De lengte van de buis is afhankelijk van de ophoging. Daarop komt het oplegelement met de tegel. Deze twee passen precies in en op elkaar, waardoor de tegel vast in het systeem ligt, maar wel los te halen is. Alles staat los op het dak, maar door het eigen gewicht en doordat het met elkaar gefixeerd is blijft het stabiel en strak liggen. Doordat het systeem remontabel is sluit het heel mooi aan bij circulair bouwen.

Welke verharding kies je?

De keuze voor het type verharding is een kwestie van gewicht, uitstraling, investering, onderhoud en natuurlijk smaak. Ga je voor een daktegelsysteem, dan kiest men vaak daktegels van beton of keramiek op daktuinen. De verschillen tussen beide leggen we hier uit. Alle soorten tegelsystemen kunnen we ook combineren met waterretentie.

Overgang van groen naar verharding

De beplanting aansluiten op verharding is redelijk eenvoudig. Wij werken aan de randen van het tegeloppervlak met een speciaal randzonesysteem. Dat zorgt voor de opsluiting van de tegels; ze liggen vast en verschuiven niet. De dakhovenier heeft zijn eigen randopsluiting voor de beplanting. Vaak werken zij met een hoeklijn. In sommige gevallen werken ze met speciaal ontworpen plantenbakken of andere afscheidingen. Dat is gemakkelijk tegen ons systeem te plaatsen of zelfs óp het daktegelsysteem te plaatsen. Wil je meer weten over deze scheidingsmogelijkheden tussen groen en verharding? Lees dan deze blog.

LUNCH & LEARN OP JOUW KANTOOR?

Wil jij met je collega’s bijgespijkerd worden op het gebied van slimme dakverharding, ophoogtechniek en meer? Wij geven graag een vrijblijvende kennissessie over de vele facetten van het multifunctionele dak. Mét lunch! Meld je nu aan!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen?