Project

Stadhuis
Tilburg

Na 45 jaar intensief gebruik was het Stadhuis in Tilburg toe aan een grondige renovatie. Voor het vernieuwde ontwerp waren de belangrijkste thema’s: het nieuwe werken, duurzaamheid en transparantie. Dakterrassen passen hier goed bij en zijn onderdeel geworden van het nieuwe Stadhuis.

Monumentale delen

Het ontwerp van de grootse verbouwing is van DEDRIE Architecten. Daarin zijn diverse monumentale elementen van het oorspronkelijke gebouw bewaard gebleven en mooi samengebracht met nieuwe onderdelen. Tijdens de herontwikkeling is het gebouw geheel gestript en opnieuw opgebouwd om te voldoen aan de eisen die vandaag de dag worden gesteld. BAM Bouw en Techniek was verantwoordelijk voor de bouw.

Ontmoeten en samenwerken

Het vernieuwde Stadhuis is een uitnodigende plek waar Tilburgers, ondernemers, partners en de gemeente elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. Het is ook de werkplek van het college, de raad en een groot deel van de medewerkers van de gemeente. Op de eerste verdieping, bij de werkplekken van de wethouders, zit een prachtig mooi dakterras, aansluitend op een groendak.

Fier in top

Op de negende verdieping bevindt zich een representatieve ruimte, waar ontmoeten centraal staat: Fierintop. Fierintop wordt gebruikt voor diverse bijeenkomsten. Fier in top komt uit het Tilburgse volkslied: ‘k Zie zo gèren al die toorens, mee d’r kruise fier in top. Vrij vertaald betekent dit ‘Ik zie zo graag al die kerktorens, met hun kruizen trots in de top’. Niet verwonderlijk dat ook hier een schitterend dakterras is aangelegd, om prachtig te genieten van Tilburg. Ingrid, medewerker bij de gemeente Tilburg, vertelt: “Je kijkt hier elke keer opnieuw je ogen uit. Je hebt een prachtig overzicht over de stad, zeker bij helder weer!”

Keramische daktegels

De realisatie van de dakterrassen is een samenwerking van Oranjedak, Isoroks en Zoontjens. Er is hier gekozen voor Dreen®Ceramica in de kleur Brave Grey. Dit creëert een prachtige uitstraling, passend bij de rest van het gebouw.

Meer weten
over dit project?

Neem contact op Gaston van der Heijden
g.vanderheijden@zoontjens.nl
+31 6 51 23 97 03