Nieuws

Nieuwe duurzame pioniers voegen zich op het Experimentendak

12 december 2023

Als onderdeel van het project LIFE@Urban Roofs heeft de gemeente Rotterdam een dak beschikbaar gesteld om verschillende duurzame en klimaatadaptieve experimenten uit te rollen: het Experimentendak. Aan het experiment doen nu vier nieuwe deelnemers mee!

Op het Experimentendak kunnen, in een periode van 1 tot 5 jaar, nieuwe technologieën getest en gemonitord worden. Met deze resultaten worden investeringen in innovatieve, klimaatadaptieve maatregelen op daken gestimuleerd. In 2021 zijn er zeven partijen aan de slag gegaan met hun experiment, waaronder Zoontjens. Wij testen hier beloopbare zonnepanelen in combinatie met een biodiverse en groene valbeveiliging.

Aan de hand van een tweede selectieprocedure zijn er nu aanvullende partijen geselecteerd om deel te nemen. Deze experimenten zijn geselecteerd door een team van diverse deskundigen op basis van de slimheid van het experiment, de multifunctionaliteit van de dakoplossing en de bijdrage van het product aan klimaatadaptatie.

Wij feliciteren de nieuwe deelnemers:

  • Carbon Neutral Initiative met een dakoplossing gericht op CO2-verwijdering uit de lucht met behulp van micro-organismen op basis van ‘Enhanced Rock Weathering’ (ERW).
  • GreenSum met hun volledig circulaire groendak op een bodem van gerecyclede autobanden.
  • Joosten met lichtgewicht biodiverse Leadax-dakbedekking.
  • Waterleider met de TonTuin; een circulaire regenton met vergroening en een waterpomp op zonne-energie.

Groene dakrandbeveiliging

De Bibar is een dakrandbeveiligingssysteem voor platte daken.

Lees alles over dit product

Meer nieuws lezen?