Nieuws

Wat is het rendement van beloopbare zonnetegels met en zonder waterretentiesysteem?

5 augustus 2022

Testen, meten, samenwerken en van elkaar leren. Dat is het doel van het Experimentendak in Rotterdam. Dit Experimentendak is onderdeel van het project LIFE@Urban Roofs van de gemeente Rotterdam. De gemeente heeft een dak beschikbaar gesteld als testlocatie voor duurzame pioniers met innovatieve initiatieven die bijdragen aan oplossingen voor de klimaatopgave. Zoontjens test mee!

Multifunctioneel dak
Zoontjens experimenteert op dit dak met beloopbare zonnetegels, al dan niet in combinatie met een waterretentiesysteem. Met verharding op het dak die bestaat uit beloopbare zonne-energietegels krijgt het dak een dubbele functie (rood en geel). Door dit op een waterretentiesysteem te plaatsen, krijgt dezelfde vierkante meter een derde functie (blauw). Op het Experimentendak testen we de opbouwen en meten de rendementen en verschillen tussen de twee systemen.

Brede testopstelling
Onlangs legden wij ons deel, ongeveer 16 vierkante meter, van het experimentendak aan. We gebruiken diverse systemen om een zo breed mogelijke testopstelling te krijgen. Zo combineren we Dreen®Nxt, Dreen®Ceramica, Zolar en sedum trays met en zonder waterretentiesysteem. De sedum trays zijn van Greenmakers en het waterretentiesysteem van Optigrün. De opstelling blijft 5 jaar liggen en wordt nauwkeurig gemonitord.

Dakrandbeveiliging
Nieuw is dat we ook ons prototype van de Bibar, collectieve dakrandbeveiliging, toevoegen op het experimentendak. Hiermee testen we de beste opstelling, onderzoeken we de mogelijkheden voor het toevoegen van beplanting en kijken we waar we het systeem kunnen optimaliseren.

Meer nieuws lezen?