Project


Wiltonflats
Schiedam

In Schiedam is eind 2022 de eerste van drie Wiltonflats opgeleverd. De drie gebouwen worden grondig gerenoveerd. De reguliere appartementen worden comfortabele seniorenwoningen. Bij de renovatie is ingezet op verduurzaming, meer comfort en verbetering van de leefbaarheid. Zo zijn de galerijen twee keer zo breed geworden. De bewoners krijgen hiermee niet alleen meer ruimte. Er ontstaat ook meer gelegenheid tot ontmoeten.

Vernieuwbouw seniorenappartementen

Architectenbureau Zijdekwartier maakte met opdrachtgever Willems Vastgoedonderhoud een renovatieplan voor de drie flats van Woningcorporatie Woonplus. De reguliere appartementen worden comfortabele seniorenappartementen. Hiervoor worden de panden volledig gestript. Bij de vernieuwbouw staat vooral het sociale aspect van gezond ouder worden centraal. Senioren wonen steeds langer zelfstandig en het welzijn wordt enorm vergroot met o.a. het creëren van fijne buitenruimte. De Wiltonflats zijn in 1959 gebouwd met een inpandig balkon en een standaard galerij. Hier wordt met de renovatie rigoureus verandering in aangebracht.

Galerijverbreding

De inpandige balkons zijn toegevoegd aan de binnenruimte en er zijn uitpandige balkons aan de gebouwconstructie toegevoegd. Zo worden de woningen binnen een stuk ruimer. De buitenruimte aan de andere zijde is vergroot door de galerij te verbreden d.m.v. een staalconstructie voorzien van prefab betonnen galerijplaten. De galerijverbreding zorgt voor een grotere drempelzone bij de voordeur. De woningen zijn zo beter bereikbaar voor rollators en scootmobielen en er is plek bij de voordeur om planten of een bankje neer te zetten. De extra buitenruimte vergroot de privacy in de woning en stimuleert bovendien ontmoeting op de galerij.

Galerijophoging: technisch hoogstandje

Bij de galerijverbreding is meteen rekening gehouden met de toegankelijkheid van de woning. Drempels zijn obstakels, zeker voor senioren met een rollator. Het hoogteverschil kan oplopen tot wel 10 centimeter. De nieuwe prefab galerijplaten van de Wiltonflats worden iets verhoogd geplaatst. Om de toegang tot de woning gelijkvloers te laten lopen met de nieuwe galerij, wordt er gewerkt met een ophoogsysteem én hellingcorrector. De bestaande galerij ligt namelijk op afschot. Er is dus meer ruimte onder de tegels bij de drempel dan bij de nieuwe galerijplaten.

Dreen®Ceramicaplus ophogingssysteem

Door middel van een verstelbaar ophogingssysteem worden de diverse hoogteverschillen overbrugd. Zo ligt de hele galerij op drempelhoogte en kan men de woning drempelloos betreden. Een must voor de oudere bewoners. Op het systeem liggen Dreen®Ceramica tegels. De Trust Titanium is een robuuste, grijs gemêleerde tegel met wat reliëf. Het onderliggende systeem zorgt ervoor dat de tegels altijd mooi strak en stabiel blijven liggen en dat er bovendien goed afgewaterd wordt.

Toekomstbestendig en energiezuinig

De appartementen in de Wiltonflats zijn niet alleen levensloopbestendig gemaakt. Door zonnepanelen, triple glas en een collectieve verwarmingsketel, zijn ze ook zeer energiezuinig. Bewoners van de eerste opgeleverde flat zijn inmiddels weer terug uit hun tijdelijke woningen en zijn zeer verheugd over het resultaat. De tweede flat is momenteel in uitvoering en de derde zal naar verwachting in 2024 worden opgeleverd.

Zoontjens heeft verstand van zaken; ze doen dit al heel lang. Hun ophogingssysteem is licht en slim. Als er een tegel stuk gaat, kun je die eenvoudig vervangen. En de tegels zijn er in veel verschillende kleuren.

Jacco Fioole
Projectleider Willems Vastgoedonderhoud

Nikkie neemt een kijkje op de galerijen

Meer weten over galerij- of balkonophoging ?

Neem contact op Gaston van der Heijden
g.vanderheijden@zoontjens.nl
+31 6 51 23 97 03