Project

Flats
Zeverijn­straat
Hilversum

Ruime woningen, een fijne locatie en een prachtig uitzicht. Dat kenmerkt de twee markante flatgebouwen aan de Zeverijnstraat in Hilversum en zorgt ervoor dat bewoners er graag wonen. Maar het complex uit 1966 kon een stuk energiezuiniger en ook de uitstraling van het complex liet te wensen over. 

Een goede aanleiding voor woningcorporatie De Alliantie om het complex een flinke opknapbeurt te laten geven. Samen met Nijhuis Bouw en Hans van Heeswijk Architecten werd een verduurzamings- en verbeterplan gemaakt en uitgevoerd. Zoontjens werd ingeschakeld voor het opknappen van de galerijvloer.

Dick de Gunst, architect bij Van Heeswijk Architecten, vertelt over de galerijvloeren: “De wens om het ophoogsysteem op de galerijen aan te pakken lag er langer. Er waren veel problemen: de betontegels met een rubberen onderkant lagen niet stabiel en gingen stuk. Ik kende de toepassing van keramische tegels op galerijen uit een ander project en zodoende zijn we in gesprek gegaan met Zoontjens. De grote Dreen®Ceramica tegels hebben een hoogwaardige uitstraling en zijn voldoende antislip. Maar ook de klikbevestiging, waarmee de tegels vastliggen, maar wel toegankelijk blijven voor onderhoud vonden we heel belangrijk.”

André Franken van Nijhuis Bouw vervolgt: “We stonden voor een constructieve uitdaging. De betonnen galerijbalustraden moesten afgezaagd worden omdat delen hiervan loskwamen. Het nieuwe hekwerk is gemonteerd aan de buitenkant en staat schuin. Daarmee werd de ruimte op de galerijen breder en moesten we een galerijvloersysteem hebben, waarmee we een overspanning konden maken over de rand van de galerijen. De tegel van 120 cm samen met het onderliggende systeem van Zoontjens bleek de beste oplossing.”
Dick de Gunst: “Er is meer ruimte ontstaan op dezelfde oppervlakte, een bestaande galerij is verbreed, dat is heel knap. En je ziet meteen het effect; de bewoners plaatsen er stoelen en plantjes. Deze bredere ruimte is heel belangrijk:  het zorgt voor extra leefruimte en meer sociale interactie.”

Hoe kwam dit project tot stand?

In deze case study vertellen de architect en aannemer hierover.

Lees hier de case study

Meer weten
over dit project?

Neem contact op Gaston van der Heijden
g.vanderheijden@zoontjens.nl
+31 6 51 23 97 03