Nieuws

De Groene Kaap wint DAK VAN HET JAAR award

21 maart 2022

Op 18 maart jl. is door vakblad Roofs de Dak van het Jaar Award 2021 toegekend aan project De Groene Kaap te Rotterdam. De Groene Kaap sprong er volgens de jury uit als omvangrijk en multifunctioneel daklandschap en was daarmee de terechte winnaar. Zoontjens mocht samen met alle meewerkende partijen de prijs in ontvangst nemen.

De Groene Kaap, ontworpen door bureau Massa en gebouwd door Stebru, is een multifunctioneel nieuwbouwcomplex bestaande uit vijf verschillende woontorens en veel groene buitenruimtes. Deze buitenruimtes, ontworpen door Lola Architects, zijn een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Op de daken liggen privétuinen, collectieve tuinen en dakterrassen, die allemaal met elkaar verbonden zijn via een looppad en bruggen.

Groene verrassingen
De jury, bestaande uit Ton Berlee (Comfortdak), Otto Kettlitz (Nieman-Kettlitz), Marco de Kok (SGS Intron Certificatie), Albert-Jan Kerssen (idverde) en Paul van Roosmalen (Gemeente Rotterdam), vond het project bijzonder omdat het een omvangrijk wooncomplex is met bovenop groene verrassingen. Het is een echt daklandschap. De turqoise lijn maakt er een route van, met bruggen en trappen die de verschillende dakvlakken met elkaar verbinden. Het dak heeft ook (vooral) een sociale functie voor ontmoeting en is zeer biodivers en klimaatadaptief. Het vroeg betrekken van diverse partijen vond de jury een slimme keuze. De jury vindt dat hoge borstweringen op platte (hoge) daken eigenlijk standaard moeten zijn. Niet alleen vanuit veiligheid, ook vanuit potentiële gebruiksmogelijkheden.

Samenwerking
De aanleg van de daken was een samenwerking van meerdere bedrijven. Binder Groenprojecten stond in voor de engineering, begroting en aanleg van de daktuinen. Voor de verschillende disciplines van het dak werkten zij samen met dakdekker H.D.O. Dakbedekkingen, Optigrün Benelux (retentiedaken), Zoontjens (loopbruggen en dakterrassen) en Griffioen Wassenaar (leverancier) beplanting.

Rotterdamse projecten
In totaal maakten 12 projecten kans op de onderscheiding. De eindelijke shortlist bestond uit drie Rotterdamse projecten: De Startmotor, Little C en De Groene Kaap. Opmerkelijk is dat het allemaal projecten zijn waar Zoontjens aan meewerkte of waar Zoontjens producten leverde.

Meer nieuws lezen?