Project

Parkeerdak
B&V Techniek
Oudewater

In Oudewater heeft B&V Techniek een nieuw onderkomen. Het gebouw bestaat uit 4.000 m2 kantoren en 4.400 m2 bedrijfsruimte en is ontwikkeld vanuit verschillende ambitieuze doeleinden: energie-efficiënt, circulair en ruimte-intensief. En dat allemaal volgens de hoogste BREEAM-specificaties. De daken worden goed ingevuld voor verwarmd parkeren en de opwekking van veel zonnestroom.

Efficient gebruik van de ruimte

Eigenaar van B&V Techniek, Martijn Verwoerd, vertelt in vakblad Roofs dat de reden om 60 parkeerplekken op het dak te plaatsen, is omdat grond in Oudewater erg schaars is. Voor de 4.000 vierkante meter kantoren was er niet genoeg ruimte om aan de parkeernorm te voldoen, daarom is het gebouw zo opgezet dat de kantoorgedeeltes naar de maximaal toegestane 15 meter zijn opgetrokken. Binnen de kantoorvleugels zijn op 10,5 meter hoogte 60 parkeerplekken gecreëerd. Zo heeft het bedrijf net zoveel volume als origineel bedacht, maar met 60 extra parkeerplekken. “Als ik daarvoor 1.200 m2 grond had moeten kopen, was ik duurder uit geweest. Bovendien is die grond niet beschikbaar!”

Slim verwarmd

De zestig parkeerplaatsen op het dak zijn niet alleen een slimme manier van ruimtegebruik, het dak is bovendien te verwarmen met het warmte-overschot van het gebouw en is daardoor altijd vorst- en sneeuwvrij. Dit gebeurt in een slimme wisselwerking met het systeem aangelegd voor warmte-koudeopslag (WKO) dat zorgt voor het duurzaam koelen en verwarmen van het gebouw.

Techniek van de toekomst

Het idee om de warmte af te geven aan het dak komt van B&V Techniek en is verder ontwikkeld met Zoontjens in combinatie met het Pardak®80 parkeerdaksysteem. Tussen de isolatie en de Pardak®80 tegels zijn leidingen op metalen plaatjes gelegd. Via deze leidingen wordt de warmte weggeleid, zonder dat iemand er hinder van heeft en waardoor de tegels verwarmd worden.

DAK VAN HET JAAR 2022

Het parkeerdak van B&V Techniek in Oudewater is genomineerd voor Dak van het Jaar 2022!

Lees meer over de nominatie

Meer weten
over dit project?

Neem contact op Hans Mutsaers
h.mutsaers@zoontjens.nl
+31 6 51 29 72 42

Gerelateerde projecten