Project

Odysseum
Montpellier

”De keuze voor Drenoliet® tegels op DNS afstandhouders was op technische redenen gebaseerd. Er waren geen bestaande materialen voor binnenvloeren die konden voldoen aan de eisen die gesteld worden aan terreinen in de open lucht. Om trouw te kunnen blijven aan de door onze klant gekozen oplossing hebben wij nauw samengewerkt met de Nederlandse onderzoeksafdeling van Zoontjens bij het definiëren van de technische en esthetisch kenmerken van de tegels en de juiste installatie ervan.”
Yves Simon, architect DGLa

De eisen
De inspiratie voor de architectuur van het gebouw van de hand van de bureaus Design International en DGLa is ontleend aan de Griekse mythologie (de Odyssee van Homerus) en de moderne klassieker “2001 A Space Odyssey”. Het hedendaagse ontwerp is een weerspiegeling van de thema’s ruimtereizen en moderne technologie. Daarvoor is gebruikgemaakt van materialen als aluminium, rvs en glas. Ook de voetgangerszones sluiten op dit thema aan, ondanks dat er een aantal uitdagende voorwaarden aan werd gesteld, zoals een vorstbestendige antislipvloer, die volledig waterdicht is. Afschot om het regenwater te laten wegvloeien. Aandacht voor voorkoming van overbelasting van het oppervlak. Als laatste het realiseren van een oppervlak dat vlak genoeg is (en vrij is van oneffenheden tussen de tegels), zodat gehandicapten veilig toegang hebben tot het winkelcentrum en winkelwagentjes gemakkelijk gebruikt kunnen worden.

De oplossing
Drenoliet® tegels op maat, geplaatst op afstandhouders. De tegels moesten in verschillende kleurtinten worden afgewerkt om te voldoen aan de door de architecten gekozen oplossing en om een onderscheid tussen de verschillende zones mogelijk te maken. Hiervoor verving Zoontjens de kleurstoffen die normaal worden gebruikt door glanzende texturen: granulaat, metaaldeeltjes en gekleurd glas. En voor de verschillende voetgangerszones zijn zeven verschillend gekleurde soorten Drenoliet® tegels van 60 x 60 cm en 8 cm dik gebruikt. Omdat het Odysseum één en al rondingen is, moest Zoontjens een innovatieve manier vinden om de rondingen van de looppaden en de centrale pleintjes met vierkante tegels te kunnen maken. Dit werd opgelost door de bestektekeningen vooraf zeer gedetailleerd uit te werken. Om de sinusvormige lijnen van de paden en pleinen te realiseren, moest er ook 6.000 m² aan tegels op maat worden geslepen.

Meer weten
over dit project?

Neem contact op Paul Heerkens
p.heerkens@zoontjens.nl
+31 6 51 99 18 22