Nieuws

Parkeren op de daken in het nieuwe woon- en winkelgebied van Nijmegen

28 november 2023

Hart van de Waalsprong is hét nieuwe woon- en winkelhart van het nieuwbouwgebied in Nijmegen-Noord. In twee fases werken gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen hier samen aan het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland en 500 koop- en huurwoningen. Parkeren is in zo’n nieuw gebied natuurlijk een belangrijk onderdeel. Voor zowel bewoners als bezoekers is daar goed over nagedacht. Met onder andere parkeerdaken.

Energieneutraal, klimaatadaptief en natuurinclusief
In Hart van de Waalsprong komen circa 500 koop- en huurwoningen, verdeeld over meerdere bouwdelen. Deze hebben elk een naam gekregen die verwijst naar de flora, fauna of landschappelijke elementen in het stroomgebied van de Waal. De eerste fase bestaat uit de gebouwen A tot en met E: Alver, Bliek, Crevas, Donk en Elft. Fase 2 vervolgt met Front, Grutto, Hosta en Iberis. Het commerciële gedeelte van de nieuwe wijk telt bijna 12.000 m2 met zo’n 25 winkels, horeca en voorzieningen. De bouw ligt in handen van meerdere aannemers, waaronder Dura Vermeer, Janssen De Jong en Hendriks Bouw en Ontwikkeling.

Diverse parkeermogelijkheden
Hoewel fietsen en fietsparkeren gestimuleerd wordt in Hart van de Waalsprong, zijn er ook genoeg parkeermogelijkheden voor (elektrische) auto’s. Bewoners parkeren op hun eigen parkeerplaats in het besloten binnenhof, een vaste parkeerplek in parkeergarage van gebouw Bliek of op de parkeerdaken van de gebouwen Donk of Elft. Bezoekers parkeren langs de openbare straat, in parkeerhuis Bliek of ook op het parkeerdek van gebouw Elft.

Parkeren op het dak
Om genoeg parkeerruimte te bieden, zijn zowel gebouw D als E ontworpen met een parkeerdak, voor ofwel bewoners danwel bezoekers. Op de begane grond van deze blokken zijn commerciële ruimtes. Daarboven bevinden zich luxe koopappartementen, met in het midden parkeergelegenheid op het dak van de winkels. Gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen kozen, samen met Dura Vermeer, voor het Pardak®110 systeem op basis van eerdere goede ervaringen. In totaal goed voor zo’n 7.500 vierkante meter.

Groene aankleding
Het parkeerdak wordt, geheel in stijl van het gebied, door DonkerGroen mooi aangekleed met groen gevulde plantenbakken, boompjes en overkappingen. Zo wordt het een multifunctionele binnentuin. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan beide parkeerdaken. Op 10 november is het winkelcentrum al feestelijk in gebruik genomen.

Bron impressies: AM

Meer nieuws lezen?