Nieuws

Duurzame renovatie van flats in Bergen op Zoom

17 april 2024

De twee flats met 240 appartementen aan de Plejadenlaan in Bergen op Zoom worden vernieuwd en energiezuinig gemaakt. Een grootschalige renovatie waarmee de woningen klaar zijn voor de toekomst. Ook de galerijen en balkons worden vernieuwd en waar mogelijk worden er zoveel materialen hergebruikt!

Toekomstbestendig
Woningcorporatie Stadlander wil goede woningen bieden, die klaar zijn voor de toekomst. Daarom werken ze samen met bouwpartner ERA Contour aan het verbeteren van de appartementen aan de Plejadenlaan in Bergen op Zoom. A3 Architecten maakte het ontwerp, renovatie- en verduurzamingsplannen en de technische uitwerking. Voor de vernieuwing van de galerijen en balkons is Zoontjens ingeschakeld.

Herstel van de voegen
Zowel de balkons als galerijen waren meer dan 20 jaar geleden voorzien van een Zoontjens ophoogsysteem. Dit systeem voldeed nog steeds, maar omdat voegen van de vloeren hersteld moesten worden, door middel van een nieuwe coating, moest het systeem er af. Er is een plan gemaakt om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken.

Balkons
Op de balkons leggen we de bestaande tegels terug. Een compleet nieuw dragersysteem is op deze plek niet nodig. De hoogte die hier te overbruggen is, is slechts 5 centimeter. De tegels leggen we hier in comfixelementen met plakzegels, zodat ze vast en stabiel liggen.

Galerijen
Aan de galerijzijde is de te overbruggen hoogte zo’n 16 cm. De nieuwste stand der techniek vraagt dan om het Dreen®Ceramicaplusysteem. Na het leggen van het proefvlak is hier definitief voor gekozen. De bestaande tegels van de galerij worden wel hergebruikt om eventuele beschadigde en/of gebroken tegels aan de balkonzijde uit te wisselen. Tevens wordt nog een aantal tegels gebruikt als reserve op andere complexen. Eén van de grote voordelen van de demontabele Zoontjens-systemen.

Voortgang
Op dit moment is de eerste flat al helemaal vernieuwd. De komende tijd werken we in fases aan de tweede flat.

Meer nieuws lezen?