Nieuws

Het Platform Utrecht wint Dak van het Jaar Award

29 september 2020

Op 7 september jl. is door vakblad Roofs de Dak van het Jaar Award 2019 toegekend aan project Het Platform te Utrecht. Het Platform was volgens de jury het meest complete project en daarmee de terechte winnaar van de Dak-award voor het Dak van het Jaar 2019. Zoontjens mocht samen met architectenbureau VenhoevenCS architecture+urbanism, dakdekker ZND Dakbedekkingen en groenspecialist BTL de prijs in ontvangst nemen.

Het Platform, ontworpen door VenhoevenCS architecture+urbanism, is een mixed-use gebouw met 200 appartementen en aanvullende openbare voorzieningen zoals een sportschool, restaurant en fietsenstalling. In plaats van 200 kleine privé buitenruimtes, zijn er een paar hele grote gemaakt, waar je elkaar kunt ontmoeten: de bewoners delen fraaie dakterrassen en daktuinen met elkaar en worden daardoor uitgenodigd meer naar buiten te gaan.

De jury, bestaande uit Ton Berlee (Comfortdak), Otto Kettlitz (Nieman-Kettlitz), Marco de Kok (Low and Bonar) en Paul van Roosmalen (Gemeente Rotterdam), vond het project bijzonder omdat het uit meerdere daken bestaat, onderling verbonden met trappen en loopbruggen. “De verschoven blokken met horizontaal en verticaal groen geven een dynamisch beeld. Het dak biedt van alle kanten een mooi uitzicht en het gebouw is eigenlijk ook zelf een dak: het is gerealiseerd op de overkapping van het tramstation van de Uithoflijn, direct grenzend aan station Utrecht Centraal. Het dak biedt ruimte aan vrijwel alle functies: recreatie, het stimuleren van biodiversiteit, waterbuffering en luchtkwaliteit. De beplanting van de daktuinen is door Studio LandLab geïnspireerd op de verschillende landschappen in de provincie Utrecht.”

De aanleg van de daken was een samenwerking van drie bedrijven. ZND Dakbedekkingen was als dakhoofdaannemer verantwoordelijk voor de aanleg van de dakbedekking constructies, inclusief de complete dakaankleding. Een omvangrijke klus, met zo’n 4.700 vierkante meter dak. Door ZND Dakbedekking werd voor de dakaankleding BTL en Zoontjens als partner ingeschakeld. BTL stond in voor de aanleg van alle groenvoorzieningen op de daken. Zoontjens legde de dakbestrating op verschillende niveaus. Volgens wens van de architect werden de terrassen aangelegd met keramische tegels in een 90×45 formaat met daarin een verspringend patroon. Door het goed onderling afstemmen van de werkzaamheden en de legplannen was het voor alle partijen prettig samenwerken.

Over deze uitvoering had de jury niets dan lof. “Dat tijdens de uitvoering gebruik werd gemaakt van een kraan van een naastgelegen project is het toppunt van samenwerking. Door de drukke locatie was het veilige verticale transport een extra aandachtspunt, waar op een knappe manier invulling aan is gegeven. De veiligheid is door de toepassing van een borstwering op een zekere manier geregeld.”

In totaal maakten 19 projecten kans op de onderscheiding. De eindelijke shortlist bestond uit Amsterdome te Amsterdam, Bisonspoor Business Centre te Maarssen en Het Platform te Utrecht. De uitreiking van de prijs voor Dak van het Jaar zou in eerste instantie afgelopen 20 maart tijdens de jaarlijkse feestavond van de dakenbranche zijn geweest, maar door de coronacrisis is dit geannuleerd. De winnaars zijn door Roofs op 7 september jl. toch bij elkaar geroepen voor een informele, maar feestelijke uitreiking.

Op de foto van links naar rechts: Gaston van der Heijden (Zoontjens), Simon Bos (BTL), Pierre Brands (ZND), Albert Jan Kerssen (BTL), Bram Breedveld (Studio Landlab), Arjen Zaal (VenhoevenCS architecture+urbanism) en Casper Hubers (BTL).

Meer nieuws?