Project

Het Platform
Utrecht


Bovenop de nieuwe bus-tramterminal aan de oostzijde van Utrecht Centraal is Het Platform gebouwd: een combinatie van 200 appartementen met aanvullende openbare voorzieningen zoals een sportschool, restaurant en lounge-bar. De bewoners delen de dakterrassen en daktuinen met elkaar.

MicroCity

Het ontwerp is van VenhoevenCS architecture+urbanism en is, op basis van de hoogste duurzaamheidprincipes van BREEAM, ontworpen als een MicroCity. Architect Arjen Zaal vertelt: “Je kunt eigenlijk zeggen dat het gebouw een stukje stad in de stad is. Er zitten bedrijven in, er wonen mensen, er zijn tuinen. De buitenruimte bij een gebouw zoals dit is ontzettend belangrijk.”

Parkjes in het gebouw

“Het is een appartementencomplex met 200 relatief kleine appartementen, 50 vierkante meter. Waarvan het grootste deel eigenlijk geen buitenruimte heeft. Het type bewoners zijn starters, die vooral gebruik maken van de stad. Maar als je dan toch in je eigen woonomgeving even naar buiten wil, hebben we in plaats van 200 heel kleine buitenruimtes, een paar hele grote gemaakt, waar je elkaar kunt ontmoeten. Wat heel belangrijk is voor deze wat jongere doelgroep. En het is dan ook echt een buitenruimte. Je zou bijna kunnen zeggen dat er vier à vijf kleine parkjes die in het gebouw zijn aangebracht.”

Buitenruimtes

De buitenruimtes zijn allemaal op de daken van onderliggende verdiepingen aangebracht. Voor de aanleg van het dakterras op de achtste verdieping en het dakplein op de derde verdieping werkten wij, in opdracht van ZND Dakbedekking, met Dreen®Ceramica in het formaat 90×45 cm. Op de zesde verdieping bevindt zich een loopbrug, die de laagbouw met de hoogbouw verbindt. Deze brug is ook voorzien van Dreen®Ceramica.

Omvangrijk project

Niels Arendonk, technisch commercieel adviseur bij ZND, vertelt dat het een omvangrijk project was. “Het was complex, maar dat is onze corebusiness. Het eindresultaat mag er weer zijn. De samenwerking met Zoontjens loopt al zo’n 12,5 jaar en ook nu wisten we elkaar te vinden. Het prettige is dat de tegels maatvast zijn en er is een ruime keuze. Daardoor kun je dus veel kanten op, al met al ook voor deze dakterrassen de ideale oplossing.”

Legplan afstemmen

Gaston van der Heijden, key accountmanager bij Zoontjens: “Wát een geweldig project. Het ontwerp, de locatie, midden in het centrum, óver het spoor. Mooi om aan mee te werken. Eén van de voorwaarden was dat de tegels in een patroon gelegd zouden worden. We werkten hier met twee kleuren Dreen®Ceramica: Brave Grey en Brave Pearl. Ons legplan stemden we naast ZND ook af met BTL, de verantwoordelijke voor de daktuin. In totaal legden we ongeveer 800 m².”

Kleurschakeringen

Arjen Zaal vertelt over de verschillende kleuren op het dakplein: “Wat je ziet is eigenlijk een hele neutrale achtergrond van allerlei grijstinten. Binnen die grijstinten zijn er heel veel schakeringen gemaakt, om die menselijke schaal in het gebouw aan te brengen. Op het moment dat dat één kleur was geweest, dan was dat heel vlak geworden. En nu gaan de gevel en de terrassen met elkaar een spel aan van patronen en ontstaat er detail wat meer bij de menselijke schaal past”.

Meer weten
over dit project?

Neem contact op Gaston van der Heijden
g.vanderheijden@zoontjens.nl
+31 6 51 23 97 03

Dak van het Jaar 2019

Op 7 september 2020 is de Dak van het Jaar Award 2019 toegekend aan project Het Platform te Utrecht. Het Platform was volgens de jury het meest complete project en daarmee de terechte winnaar!

Lees meer over deze award