Blog

Kun je duurzaam bouwen met beton? Oordeel zelf.

Beton is al eeuwen hét functionele en veilige bouwmateriaal dat onze wereld vormgeeft. Het is een praktisch en bijzonder sterk materiaal. In de bouw speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol. Maar beton en duurzaamheid; gaan deze begrippen wel samen? Kun je beton nog wel als bouwmateriaal kiezen? Tijd voor een genuanceerde uitleg.

Hybride bouwen

Welk materiaal moet ik kiezen? Wat is duurzaam? Wat is circulair? Wat gaat lang mee? Wat is sterk? Wat is brandveilig? Wat geeft de look die ik wil? Zo maar een aantal vragen die wij veel horen. Er is veel te kiezen en je moet met nog veel meer rekening houden. Innovaties, duurzaamheidsaspecten, veiligheid, wetgeving, technische eisen. Veel architecten en bestekschrijvers zien door de bomen het bos niet meer. Hout, beton, staal? Bamboe, hennep, klei? Gelukkig is het niet een kwestie van kiezen tussen het één of het ander, maar is het juist nu tijd om samen te werken, de verbinding te zoeken en het beste te kiezen voor het gebouw, de mens en de toekomst.

Beton duurzaam?

De oorsprong van Zoontjens ligt in beton. In de productie ervan. We begonnen er al bijna 120 jaar geleden mee. In deze lange tijd zien we het productieproces en het materiaal veranderen, verbeteren. Beton heeft niet het imago duurzaam te zijn. Maar van beton is wel bekend dat het één van de meest solide en stevige materialen is dat er bestaat en daardoor gebruikt kan worden voor grote constructies en/of elementen. We zetten de duurzame eigenschappen en nieuwste ontwikkelingen van dit bijzondere en sterke materiaal op een rijtje.

HAUT Amsterdam

Veelzijdig materiaal

Met beton bouwen we moderne, veilige gebouwen, wegen en constructies. Naast een hoge sterkte en een grote architectonische vormvrijheid heeft beton een lange technische levensduur; beton gaat meer dan 100 jaar mee en is vanuit dat oogpunt een uitermate duurzaam materiaal. Door slim te ontwerpen kan het nog langer mee gaan. Bouwwerken kunnen nieuwe functies krijgen en zo worden sloop- of herstelwerkzaamheden tot een minimum beperkt. Zo is beton ook toepasbaar bij circulair bouwen.

Circulair bouwen

Als een gebouw geen nieuwe functie krijgt, dan is verplaatsen een optie, als er in de ontwerpfase is nagedacht over hoe een bouwwerk eventueel gedemonteerd kan worden. Wordt er toch gesloopt? Dan kun je het oude beton als grondstof inzetten. En met nieuwe technieken kan beton steeds vaker teruggebracht worden tot de originele elementen zand, grind en cement. Zo krijgt het een plek in de circulaire economie.

Duurzame ambitie met het Betonakkoord

Het Betonakkoord geeft concrete invulling verduurzaming van beton in de sector en de keten. Het Betonakkoord richt zich op verschillende onderdelen: reductie CO2, circulaire economie en innovatie. Het Betonakkoord heeft een breed draagvlak, van opdrachtgevers en bouwbedrijven, tot leveranciers en brancheorganisaties. Wat CO2-reductie betreft, loopt de Nederlandse betonketen al voorop door het gebruik van CO2-arme cementen en nieuwe bindmiddelen. Het is de ambitie om in 2030 50% CO2 ten opzichte van 1990 te reduceren en 100% van al het circulair gesloopte beton terug te brengen in nieuwe producten. (Bron: Betonhuis. Betonhuis is de aanjager van een beter verbonden duurzame Nederlandse cement- en betonindustrie)

Innovatief beton

3D-printen, koolstofwapening, ultra-hogesterktebon, geopolymeren of zelfhelend beton. Door het Betonakkoord en de inspiratie om samen te werken en sneller te innoveren is er al veel mogelijk. Feit is en blijft dat we beton blijvend nodig hebben om functioneel, sterk en duurzaam te bouwen. In de bouwsector is alles vastgelegd in normen en regelgeving. De komst van duurzamere, maar wel veranderlijke materiaalstromen en een toenemend aantal eisen rondom bijvoorbeeld constructieve veiligheid, milieu en kosten, maakt het niet eenvoudig. Maar het is wel noodzakelijk dat de gehele sector streeft naar duurzame, betaalbare én veilige constructies voor nu en in de toekomst. En dat kan prima in combinatie met andere producten. Zoek de verbinding!

Meer weten?

Neem contact op Barbara Wolfs
b.wolfs@zoontjens.nl
+31 13 537 93 35

Meer blogs lezen?