Nieuws

Re-use bij renovatie parkeerdak Woonmall Alexandrium

19 september 2023

Zo’n dertig jaar geleden werd Woonmall Alexandrium in Rotterdam gebouwd: een overdekt winkelcentrum met woonwinkels en horeca. Op het dak bevinden zich maar liefst 1000 parkeerplaatsen! Dit dak wordt nu gerenoveerd.

Het parkeerdak op de woonmall is in de jaren 90 aangelegd met het Pardak®90 systeem. Destijds een van de eerste projecten waarbij de Pardak®90 tegels geautomatiseerd geproduceerd werden. Mede doordat er weinig tot geen onderhoud gepleegd is op dit parkeerdak, is het nu toe aan volledige renovatie.

Circulaire renovatie

In opdracht van VVE Woonmall Alexandrium, Colliers en Q-Park Nederland en onder bouwbegeleiding van JAR Project & Advies pakt Betonrestore deze renovatieopdracht aan. Zoontjens is als parkeerdakspecialist uiteraard betrokken bij deze plannen. Raymond Verhagen, algemeen directeur BetonRestore: “Samen met alle betrokken partijen hebben we in een zeer intensief traject gekeken en onderzocht hoe we dit project zo duurzaam mogelijk konden realiseren. We zijn dan ook erg trots dat we een project van deze grootte circulair en op een zeer duurzame wijze kunnen uitvoeren.”

Re-use

Door het harde rijden en het geringe onderhoud, zijn vooral de rijwegen toe aan verbetering. De isolatie op deze plekken is ingedrukt en gaat kapot. De tegels van het parkeerdaksysteem zijn echter nog in prima staat. Daarom is gekozen voor re-use van de tegels en waar mogelijk ook de isolatie. Hans Mutsaers, accountmanager Zoontjens, vertelt: “In de circulaire economie, waar we steeds meer naar toe gaan, is re-use heel belangrijk. Ik vind het heel mooi dat de tegels na al die jaren nog prima in orde zijn.”


Foto van Woonmall Alexandrium kort na de oplevering in de jaren 90

Plan van aanpak

Het parkeerdak wordt in fases onder handen genomen. Eén van de voordelen van een demontabel parkeerdaksysteem; zo is er voor de bezoekers altijd een parkeerplek. In elke fase wordt eerst de belijning en markering verwijderd en vervolgens worden de tegels uitgenomen en opgeslagen, evenals de isolatie. Daarna wordt de dakbedekking gereinigd en voorzien van een nieuwe laag. Dan worden de isolatie en tegels weer teruggeplaatst. Nieuwe tegeldragers en spanelementen zijn wel noodzakelijk voor de stabiliteit van het systeem. Als laatste is de nieuwe belijning en markering aan de beurt. Boos Bestratingen voert de werkzaamheden uit.

Klaar voor de toekomst

De 22.000 vierkante meter wordt in drie fases uitgevoerd. Over iets meer dan een jaar zit het parkeerdak helemaal in zijn nieuwe, oude jasje en kan het er zeker weer 30 jaar tegenaan!

Meer weten
over
renovatie
van parkeerdaken
?

Neem contact op Hans Mutsaers
h.mutsaers@zoontjens.nl
+31 6 51 29 72 42

Meer nieuws lezen?