Nieuws

Grillig gevormde dakterrassen op Frank Gehry’s toren in Arles

19 maart 2018

In 2004 werd in Zwitserland de Luma Foundation opgericht, om de activiteiten van kunstenaars en organisaties die werkzaam zijn in de beeldende kunst, fotografie, uitgeverij, film- en documentaire industrie te ondersteunen.

Campus Parc des Ateliers
Vanuit de Foundation werd in 2013 Luma Arles gelanceerd, een instelling die kunstenaars de mogelijkheid biedt om te experimenteren met de productie en presentatie van nieuw werk in nauwe samenwerking met andere kunstenaars, wetenschappers en innovators. Hiervoor werd de campus Parc des Ateliers ontwikkeld, gelegen op een uitgestrekt voormalig industrieel terrein in de Zuid-Franse stad Arles.

Toren ontworpen door Frank Gehry
Het middelpunt van deze campus wordt de 56 meter hoge toren, ontworpen door Frank Gehry. Hierin komen onder andere workshop- en seminarruimtes, onderzoeksfaciliteiten en atelierstudio’s. De toren roept, door zijn bijzondere model, de vorm van de ruige bergketens van de regio op.

Expertise van Zoontjens
De toren krijgt 8 verschillende dakterrassen op verschillende verdiepingen. Om deze grillig gevormde dakterrassen aan te leggen is, net als bij Fondation Louis Vuitton in Parijs, de expertise van Zoontjens ingeroepen. De opdrachtgever kiest voor het DNS®Large systeem en een op maat gemaakte tegel: een speciaal formaat en met een eigen ontworpen deklaag. We starten nog dit jaar met het leggen van de eerste tegels.

Bekijk ook La Fondation Louis Vuitton in Parijs

Zoontjens werd voor een technische uitdaging gesteld bij dit project.

Bekijk het project