Nieuws

Galerijen versterkt, ophoogsysteem hergebruikt

12 september 2023

De Rotterdamse wijk Ommoord kenmerkt zich onder andere door hoge galerijflats. Eén daarvan is de Dawesflat. Met 20 verdiepingen rijkt dit bouwwerk 62 meter de hoogte in. De galerijvloeren van deze flat zijn aangepakt: versterkt en opnieuw opgehoogd. Een circulaire renovatie!

Het is wettelijk verplicht om galerijflats met uitkragende vloeren te onderzoeken op de constructieve veiligheid. Bij de Dawesflat bleek dat de wapening nog maar nét voldeed qua sterkte. Het was daarom zaak om versterkingen aan te brengen, zodat de constructie de draagkracht weer aankon.

Om dit te realiseren moest het galerijophoogsysteem Dreen®Combiplus, dat al in 2010 was aangelegd, verwijderd worden. Gelukkig bleek dit heel eenvoudig. Het ophoogsysteem van Zoontjens is demontabel. Maar nog beter: het is ook her te gebruiken.

Ed van den Bosch van Hemubo vertelt: “We hebben versterkingen aangebracht door middel van zogenoemde wraps. Dat zijn koolstofstaafjes met een diameter van ongeveer een centimeter en dit is bijna zes keer zo sterk als staal. Zo is de draagkracht hersteld. En daarna kon het bestaande tegelsysteem weer teruggelegd worden.” Zo blijft de flat voorzien van een veilige en begaanbare galerij en hoeft er niet onnodig materiaal weggegooid te worden.

Op dit moment worden de laatste galerijen versterkt en wordt het ophoogsysteem, dat netjes opgestapeld is, weer terug geplaatst. De flat is weer helemaal klaar voor de toekomst!

Meer nieuws lezen?