Nieuws

Derde en laatste fase van circulaire renovatie parkeerdak Rijnvicus

17 september 2023

Rijnvicus is het sociaal en duurzaam ontwikkelbedrijf van Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop. Zij ontwikkelen en begeleiden mensen weer richting arbeidsmarkt die daar wat extra hulp bij kunnen gebruiken. Ook staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Hun pand is in 2003 gebouwd en voorzien van een groot parkeerdak. Na bijna 25 jaar was het parkeerdak toe aan een grondige en duurzame renovatie. Ze schakelden Zoontjens in.

Het parkeerdak, meer dan 8500 vierkante meter groot, is aangelegd met Pardak®90. De wens van de gemeente Alphen aan de Rijn en Rijnvicus zelf was om de renovatie zo circulair mogelijk aan te pakken én dat het dak altijd, deels, bruikbaar moest zijn. Wensen die met het Pardak®systeem uitstekend mogelijk zijn.

Hergebruik tegels en isolatie
Eind januari is de eerste fase van de renovatie gestart. Elke fase ziet er hetzelfde uit: De bestaande Pardak®90 tegels worden in kleine gedeeltes uitgenomen en tijdelijk opgeslagen. Dat zelfde gebeurt met de onderliggende isolatie. Op de plekken die open liggen brengt de dakdekker nieuwe dakbedekking aan. Vervolgens wordt de isolatie teruggeplaatst (of wordt nieuwe geplaatst als dat nodig is) en het Pardak®systeem teruggelegd.

Precisie werk
De tegels krijgen precies dezelfde plek terug. Zo blijft de belijning op het dak kloppen. Wel installeren we nieuwe stootbanden en snelheidsremmers. Hiermee voorkomen we hard rijden en gaat het dak nóg langer mee. Intussen is de derde en laatste fase in uitvoering en verloopt alles voorspoedig.

Zonnepanelen
Een ander project, dat zich afspeelt op het hoger gelegen dak van Rijnvicus, is een groot zonnepanelenpark in de gemeente Alphen aan den Rijn. Om alle zonnepanelen goed te kunnen aansluiten op de omvormers zijn er kabels onder het parkeerdaksysteem gelegd. Een bijkomend voordeel van de renovatie en het modulaire parkeerdaksysteem.

Meer nieuws lezen?