Project

Trinity Square
Gateshead

Trinity Square is een commerciële ontwikkeling van £ 100 miljoen voor multifunctioneel gebruik, ontworpen door architecten 3DReid op een prominente heuveltop met uitzicht op de rivier de Tyne, in het hart van Gateshead in het Verenigd Koninkrijk. Het vervangt een winkelcentrum uit de jaren 60 en de bekende betonnen parkeergarage ‘Brutalist’ die prominent aanwezig was in de iconische film ‘Get Carter’ uit 1971. 

Studentendorp

Naast de oprichting van een levendig stadsplein dat klaar is voor de toestroom van studenten – inclusief winkels, cafés, bars en restaurants – omvat de herontwikkeling een grote ‘Tesco Extra’-winkel van 150.000 m2 met een ondergrondse parkeergarage voor de hele stad. Boven de winkel bevindt zich een studentendorp voor Northumbria University Newcastle, dat onderdak biedt aan ongeveer 1.000 bewoners. Het dorp bestaat uit een reeks woonblokken – bekroond met gebogen luifeldaken, die aan beide uiteinden eindigen met brise-soleils-schermen – die oprijzen vanaf een enorm podium dat toegang en een verscheidenheid aan buitenruimtes biedt voor plezierige leefruimtes.

VERHOOGD LANDSCHAP

Zoontjens, in samenwerking met Pitchmastic PBM voor de hoofdaannemer Bowmer en Kirkland, was verantwoordelijk voor het realiseren van het concept van de landschapsarchitect en de planners van een compleet ‘verhoogd landschap’-podium over het dak van een grote nieuwe winkelontwikkeling, met een reeks externe niveaus ruimtes voor nieuwe studentenwoningen.

Tegelijkertijd waren efficiënte oppervlaktewater afvoer, broncontrole en demping nodig, waardoor de afvoer naar het riool werd vertraagd en servicepunten onder het podium werden ondergebracht. Zoontjens en partners hielpen bij het gedetailleerde ontwerp, de aanschaf en installatie van het volledige podium, werkend binnen de uitdagende beperkingen van een groot bouwproject. Het was een van de eerste en is nog altijd grootste waterretentie dak van het Verenigd Koninkrijk.

Meer weten over dit project?

Neem contact op Paul Heerkens
p.heerkens@zoontjens.nl
+31 6 51 99 18 22