Blog

Pardak®80: het beste van de huidige systemen gecombineerd in een nieuw systeem

Hans Mutsaers
Key account manager

Zoontjens heeft in 2015 tijdens het grootste vakevent voor parkeren in Nederland, Parkeervak, haar innovatie voor parkeren geïntroduceerd: Pardak®80. Hans Mutsaers, accountmanager, geeft antwoord op vijf vragen over dit product.

Om te beginnen, wat is het Pardak® systeem?

Pardak® is ons systeem waarmee we daken geschikt en bruikbaar maken als parkeergelegenheid. Eigenlijk dé oplossing voor veel parkeerproblemen. Er hoeft minder kostbare grond om winkels of woningen heen gebruikt te worden, als platte daken benut worden als parkeerplaats. Pardak® is een demontabel systeem met tegels dat voor veel stabiliteit zorgt. Tot nu toe hadden we drie Pardak® systemen voor licht, normaal en zwaar verkeer: Pardak®60, Pardak®110 en Pardak®XL. Nu komt daar Pardak®80 bij.”

Wat is er anders aan het nieuwe Pardak®80 in vergelijking met Pardak®110 en Pardak®60?

“Als we vergelijken met Pardak®60 dan is het nieuwe systeem geluidsarmer en stabieler, omdat het opgespannen ligt. Daarnaast verwachten we dat het onderhoudsarmer is. Verder zijn de tegels groter dan Pardak®60 en kleiner dan Pardak®110, maar per vierkante meter lichter dan beide systemen. Dat maakt het heel geschikt voor renovatiedaken.”

Waarom is Pardak®80 ontwikkeld?

“We merkten dat er een ‘gat’ zat tussen Pardak®60 en Pardak®110. Het verschil tussen de twee systemen was te groot, waardoor we een deel van de markt niet goed genoeg konden bedienen. Daarom hebben we naar een oplossing gezocht die er tussen ligt. Pardak®80 kan als alternatief ingezet worden voor Pardak®60, maar ook renovatiedaken kunnen hiermee aangepakt worden.”

Wat is de meerwaarde van Pardak®80?

“Veel voordelen van het Pardak®110 systeem gelden ook voor Pardak®80, zoals het voordeel van het spanelement. Dit zorgt ervoor dat het dak opgespannen ligt en dat geeft veel stabiliteit. Verder is het een groot voordeel dat de waterkerende laag van het dak ver onder de rijvloer zit verwerkt. De dakbedekking en dilataties liggen zo goed beschermd. Bovendien kunnen de rijvloer en de constructievloer onafhankelijk van elkaar bewegen. Dit voorkomt vermoeiing bij de oplegpunten. Maar de grote meerwaarde van Pardak®80 zit ‘m volgens ons in het gewicht en onderhoudskosten. De Pardak®80 tegel is lichter dan de Pardak®110 tegel en is daardoor zeer geschikt voor renovatie op daken die een geringer gewicht kunnen dragen. Daarbij zullen de onderhoudskosten minimaal zijn, zeker gezien over een tijdsduur van 10 jaar of langer. De exploitatiekosten zijn dus, bij daken waar het systeem voor bedoeld is, zeer laag.”

Wat kunnen we van Pardak®80 verwachten?

“In het Pardak®80 systeem is het beste van de huidige systemen gecombineerd: de afstandhouder uit het Pardak®60 systeem en het spanelement en een grote tegeldrager uit het Pardak®110 systeem. Hiermee wordt een strakke, stabiele oplegging en goede drukverdeling gerealiseerd. Dit betekent ook dat Pardak®80 gecombineerd kan worden met isolatie van een lagere druksterkte. Zowel prijs als kwaliteit maken Pardak®80 dus bijzonder interessant.”

Meer weten?

Neem contact op Hans Mutsaers
h.mutsaers@zoontjens.nl
+31 6 51 29 72 42