Blog

“Een leefdak verhoogt het woonplezier”

Francis van de Loo-Tolkamp
Communicatiespecialist

Ooit was een dak niet veel meer dan de ‘hoed’ van een gebouw, bedoeld om regen en kou buiten te houden. Tegenwoordig wordt de ruimte die een dak biedt, echter vaak actief benut, als daktuin bijvoorbeeld. Zo’n benadering vraagt om nieuwe technieken, zoals het DNS® systeem van Zoontjens. In Enschede weten ze daar inmiddels over mee te praten.

Net als in veel steden in Nederland wordt er in Enschede flink gebouwd. Een van de hotspots is het winkelgebied Stokhorst, waar boven de nieuwe winkelpanden een carré van tientallen luxe appartementen is gebouwd. Deze woningen hebben een eigen parkeervoorziening onder het gebouw, daarnaast delen ze ook een gezamenlijke binnentuin die is aangelegd op het dak van de winkels eronder.

“Een gezamenlijke tuin zorgt niet alleen voor sfeer, hij brengt de bewoners ook letterlijk bij elkaar en verhoogt zo het woonplezier.” Dat zegt Reinald van Ommeren, directeur van LooHorst Landscaping uit Ermelo, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de daktuin in Enschede. Van Ommeren ziet een groeiende populariteit van dakterrassen. “Vooral de combinatie van een commerciële onderlaag met een huizenblok er bovenop zien we steeds vaker”, vertelt hij. Dat heeft volgens hem alles te maken met verdichting in Nederland. “Als het niet in de breedte kan, dan maar in de hoogte.”

Reinald van Ommeren, directeur LooHorst Landscaping

Een uitdaging is het wel. Van Ommeren: “Bij het ontwerp van het gebouw moet al rekening worden gehouden met de toekomstige daktuin. Nederland kent de traditie van lichte, ranke gebouwontwerpen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland waar huizen en appartementen traditioneel veel robuuster worden gebouwd. Wil je in Nederland een daktuin, dan zul je daar de tekening op moeten aanpassen.” Maar dat gebeurt volgens hem gelukkig steeds vaker.

Uitstraling
Ook de planten moeten volgens van Ommeren zorgvuldig worden gekozen en gecombineerd. Daarnaast is de bestrating een belangrijk onderdeel. Dat is immers het gedeelte waarde de bewoners kunnen lopen en recreëren.” De bestrating voor een daktuin moet voldoen aan belangrijke voorwaarden”, zegt hij. “Het gewicht mag niet te groot zijn bijvoorbeeld. Daarnaast moet er een goed doordacht plaatsingssysteem onder liggen zodat de afwatering in orde is en er een goede aansluiting is met de muren en het tuingedeelte.” Een andere belangrijke voorwaarde is de uitstraling. “Je maakt niet een prachtige tuin om daar vervolgens een rommelig stoepje omheen te leggen”, vindt van Ommeren. “De tegels moeten bijdragen aan de uitstraling van de hele tuin. Iets waar de bewoners trots op kunnen zijn en waar ze graag willen verblijven.”

Superstrak
Voor LooHorst Landscaping viel de keuze daarom al gauw op het DNS® systeem van Zoontjens. “Bij dit systeem worden de tegels aangebracht op een verhoogd systeem van kunststof elementen. Die worden ter plekke op lengte gebracht, op basis van een lasermeting. Dat geeft een superstrak eindresultaat. Alle oneffenheden van het dak zijn weggewerkt en de lijnen tussen de tegels zijn kaarsrecht.” Omdat de tegels verhoogd worden aangebracht, is ook de afwatering volgens van Ommeren geen enkel probleem. Regenwater sijpelt probleemloos tussen de kieren, plassenvorming is met dit systeem onmogelijk.

Over de samenwerking met Zoontjens is Van Ommeren erg te spreken. “We hebben Zoontjens er al in een vroeg stadium bij betrokken. Dat heeft grote voordelen, zo kun je de maatvoering afstemmen op de grootte van de tegels zodat je nauwelijks tegels hoeft te zagen. Dat scheelt tijd, maar het ziet er ook veel mooier uit.”

Omdat het hele ontwerp tot op tegelniveau was uitgewerkt, hoeft de bestrating bovendien niet te wachten tot eerst de tuin was aangelegd. “Alle onderdelen van het project konden naadloos in elkaar worden geschoven”, stelt Van Ommeren. “Iedereen wist immers hoe het eindresultaat eruit moest zien. We hebben Zoontjens er al in een vroeg stadium bij betrokken. Dat heeft grote voordelen.”

Klimaat
Ook Jaap Dooper, Business development manager bij Zoontjens, kijkt tevreden terug op het project. “Het is voor ons prettig wanneer je al in een vroeg stadium kunt meedenken over het eruit moet gaan zien. In de uitvoering heeft dat hier grote voordelen opgeleverd.”

Voor Zoontjens worden ‘groene daken’ steeds belangrijker. “Voorheen deden we vooral zaken met aannemers en dakdekkers, nu zijn daar groenpartijen bijgekomen, zoals hoveniers en landschapsontwerpers.” Logisch vindt hij. “Er wordt steeds meer gekeken naar een dak als plek waar je wat mee kunt doen. Tuinen en bestrating zijn dan een logische keuze. Niet alleen om beter gebruik te maken van de ruimte die je hebt, maar ook vanwege de isolatiewaarde en de mogelijkheid om slim gebruik te maken van het hemelwater.” Het klimaatthema en de daaraan gerelateerde problemen rond extreme droogte en regenval spelen daarbij vanzelfsprekend een belangrijk rol, zegt Dooper. “Ook bij het ontwerpen van daken staan we tegenwoordig voor andere uitdagingen dan vroeger. Bij Zoontjens zetten we ons in om richting te geven aan die ontwikkeling.”

Meer weten?

Neem contact op