Project

Parkeerdak
Metrostation Bisceglie
Milaan

Met de toename van de parkeerdruk rondom de metrohalte Bisceglie in Milaan (Italië), besloot de gemeente Milaan in samenwerking met beheerder ATM om het parkeerdak bij deze halte te renoveren. Het gewicht, de onafhankelijke aanleg en de lage onderhoudskosten gaven de doorslag om te renoveren met Pardak® van Zoontjens.

Parkeerplaats voor forenzen

De metro is in Milaan een zeer belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in de stad. Halte Bisceglie, die ten zuidwesten van het centrum ligt, is een belangrijke. Veel forenzen en toeristen laten hier hun auto achter, om met het openbaar vervoer verder naar het centrum van de stad te reizen. De drielaagse parkeergarage bij deze metrohalte wordt zodoende veelvuldig gebruikt. De parkeergarage biedt plek aan 1400 auto’s, waarvan ruim 450 op het dak. Dit parkeerdak was echter om technische redenen gesloten en toe aan renovatie.

Renovatie

Antonio Romano van beheerder ATM vertelt over het project: “De aanbestedingsprocedure voor de renovatie van het parkeerdak werd gewonnen door aannemers- en ingenieursbedrijf Krea Costruzioni. Zij stelden voor om bovenop de bestaande constructie een gestorte betonvloer van zo’n 20 cm te plaatsen, afgewerkt met een industriële vloer waarin kwarts is verwerkt. Een oplossing die in Italië veel toegepast wordt. Maar tijdens het slopen van de bestaande dakvloer, kwamen we erachter dat het voorgestelde systeem problemen zou opleveren voor de bestaande structuur: deze kon het gewicht van het beoogde dakpakket niet dragen. Daarnaast zou tijdens de aanleg een deel van de parkeergarage gesloten moeten worden, in verband met spatgevaar bij het storten van het beton.”

Op zoek naar een oplossing

Francesco Aquili van Krea Construzioni kent nog meer problemen: “Tijdens de bouw zouden we afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Bij regen of te koud of te warm weer, zouden we geen beton kunnen storten. En in het geval van eventuele lekkages is het lastig te achterhalen waar het probleem precies zit, het is niet gezegd dat op de plek van de lekkage ook direct het probleem is. Bovendien zijn reparaties ervan lastig, arbeidsintensief en daardoor kostbaar.”

Overtuigd van Pardak®

ATM en Krea Construzioni besloten samen te zoeken naar een alternatieve oplossing. Via de bedrijven MAD Eco Impermeabilizzazione en Vetroasfalto werden ze overtuigd van het Pardak® systeem van Zoontjens. MAD heeft in Italië de exclusieve rechten om het Pardak® parkeerdaksysteem van Zoontjens te verkopen. Pardak® wordt in Italië met garantie aangeboden in combinatie met de dakbedekking van Vetroasfalto.

v.l.n.r. Francesco Aquili, Paolo Maddaloni, Paul Heerkens, Marcello Grigatti

Gewicht doorslaggevend

De belangrijkste reden om voor Pardak® te kiezen was het beperkte gewicht van het Pardak® systeem. In dit renovatieproject was dat één van de belangrijkste eisen, omdat de maximale draagkracht van de parkeergarage al vast stond. Ook het feit dat het systeem makkelijk, snel en in fases is aan te leggen, zonder dat de rest van de parkeergarage hier last van heeft was doorslaggevend. Evenals eventuele reparaties die eenvoudig uit te voeren zijn en door het modulaire systeem goedkoper zijn dan bij traditionele systemen. Het systeem bleek ideaal voor deze renovatie. “Vanwege het innovatieve karakter en de voordelen, besloten we om bij de opdrachtgever een variant met Pardak® op het oorspronkelijke voorstel in te dienen. ATM ging akkoord”, vertelt Aquili.

Twee kleuren

Het parkeerdak in Milaan is zo’n 11.000 vierkante meter groot. Om het parkeerdak aan te leggen zijn in totaal bijna 9500 tegels gebruikt. Normaal gesproken verzorgt Zoontjens met eigen onderaannemers de aanleg van parkeerdaken. In dit geval is de aanleg door MAD uitgevoerd. “We zijn door Zoontjens goed opgeleid om de tegels met behulp van de speciale machine goed te plaatsen en zowel de hoogte als de richting van de tegels goed te controleren.” In het project is gebruik gemaakt van twee kleuren tegels, om de scheiding tussen de rijbaan en parkeervakken aan te duiden. In april 2019 is het parkeerdak geopend en in gebruik genomen.

Meer weten
over dit project?

Neem contact op Paul Heerkens
p.heerkens@zoontjens.nl
+31 6 51 99 18 22