4e Gymnasium, Amsterdam

Het 4e Gymnasium is de eerste energieneutrale Frisse School van Amsterdam. Het uiterst duurzame schoolgebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects en gebouwd door bouwteam Dura Vermeer, Wolter & Dros en Croon, ligt in de Houthavens. Dit voormalige industriële gebied wordt tot het eerste energieneutrale stadsdeel van Amsterdam getransformeerd.

Modern gymnasium
Het 4e Gymnasium biedt plek aan 800 scholieren en beschikt naast de kwaliteiten van een modern gymnasium ook over bijzondere faciliteiten voor kunstzinnige- en culturele vorming; naast de reguliere leslokalen zijn er ook een atelier, een filmzaal, een theater en een laboratorium aanwezig.

Groot dakterras
Het gebouw is onderverdeeld in drie horizontale zones. In de plint bevinden zich de entree en het openbaar programma. Via de hoofdentree en de verdiepte fietsenstalling wordt het atrium bereikt. In het atrium 'hangen' verschillende leerpleinen en balkons, die via gangen verbonden zijn met de lokalen. De les- en werkruimten zijn verdeeld over de eerste en tweede verdieping. De bovenste verdieping biedt ruimte aan een volwaardige sportzaal en een groot dakterras. Vanaf de hoofdingang is er dwars door het gebouw een diagonale zichtlijn naar de buitenruimte op het dakterras.

Schaakbord op het dak
Zoontjens kreeg de mooie opdracht om het dakterras aan te leggen. Door de architect is hier gekozen voor twee kleuren Drenoliet® op DNS®. In totaal telt het terras bijna 500 vierkante meter, waarbij het schaakbordmotief zorgt voor een speels effect.

Foto's: Sónia Arrepia Photography 


Projectfotografie


Projectlocatie


Terug naar het projectenoverzicht