Gerechtsgebouw, Breda

In Breda staat een nieuw gerechtsgebouw. Het 14 verdiepingen hoge gebouw is midden in het nieuwe Stationskwartier van Breda gebouwd en vormt de gezamenlijke nieuwe huisvesting voor de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming. InBalans was verantwoordelijk voor het ontwerp, bouw, financiering en onderhoud van het nieuwe gebouw voor de komende 30 jaar, alsook de facilitaire dienstverlening.

Daktuinen met terrassen
Het gebouw bestaat uit drie bouwlagen. Het publieke gedeelte, met de zittingzalen en zittingkamers is gesitueerd in de onderbouw. De Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie vestigen zich in de middenbouw en de rechtbank houden kantoor op de bovenbouw. In het ontwerp is rekening gehouden met een duidelijke scheiding tussen de drie organisaties; de drie blokken staan in een andere positie op elkaar en worden naar boven toe slanker. Dat zorgt er ook voor dat er op de derde en zevende verdieping ruimte is voor daktuinen met terrassen.

Daktegels met design
Voor de aanleg van deze dakterrassen was men op zoek naar daktegels met drie verschillende designs, die in een vast patroon gelegd worden, aansluitend bij de tegels in het gebouw. Zoontjens is bij het project betrokken om dit te realiseren met haar Dreen®Design tegels. De tegels zijn met hun horizontale en diagonale strepen speciaal voor dit project ontworpen en geproduceerd. 


Projectfotografie


Projectlocatie


Terug naar het projectenoverzicht