Project

Polluxflat
Groningen

Corona-tijd of niet, de 10 hoog seniorenflat aan de Polluxstraat in de Groningse wijk Paddepoel wordt op dit moment geheel van buiten gerenoveerd. Constructief is dat ook zeker noodzakelijk doordat de draagconstructie aan betonrot onderhevig is en wordt hersteld, ook worden kozijnen gerepareerd en opnieuw geschilderd en de galerijen en balkons worden geheel aangepakt en waterdicht opgeleverd. 

Grootscheepse buitenrenovatie

Maar liefst 184 appartementen telt de seniorenflat in Groningen, die uit twee delen bestaat. De flat uit de jaren zestig van de vorige eeuw is in de afgelopen jaren al een paar keer gerenoveerd en van een opplussysteem voor de galerijen en balkons voorzien. Daarom was het voorafgaand aan de renovatie eerst nodig om te kijken of renovatie nog wel rendabel zou zijn. Verantwoordelijk voor de grootscheepse buitenrenovatie is NVT Onderhoudsgroep Noord.

De tand des tijds

Uitvoerder Emile van Dijk van NVT Onderhoudsgroep Noord vertelt: “Het oude opplussysteem op de tien galerijen is na jarenlang gebruik inmiddels op. Daardoor is er inwatering van bovenaf in dit systeem ontstaan. Dit betrof een systeem waarbij gebruik gemaakt is van een mix van polystyreen korrels en minerale mortel, dat als een smeersysteem over de bestaande afwerkvloer is neergelegd. Om deze waterdicht te maken lag er een afwerksysteem overheen. Dit beweegt echter minder goed mee met de werkende betondelen, en dat zorgt voor scheuren. Daardoor kan er water in het systeem komen, met alle gevolgen van dien.”

Iedere gewenste hoogte

Om dit in de toekomst te voorkomen verwijdert NVT Onderhoudsgroep Noord op iedere galerij deze ophoging en vervangt men dit voor het Dreen®Ceramicaplus systeem van Zoontjens. “Hierbij voorzien we de vloer van waterdichte coating, zodat het systeem van Zoontjens hierop kan worden geplaatst. We werken hier vaker mee. Eén van de belangrijkste eigenschappen – naast dat het een lichtgewicht systeem is – is dat het heel eenvoudig op iedere gewenste hoogte is af te stellen door middel van het schroefsysteem”, aldus Van Dijk.

Hoogteverschil en meerzijdig afschot

Dat afstellen had nog wel wat voeten in de aarde, omdat in flats die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zijn gebouwd er nog wel hoogteverschil kan zitten tussen de verschillende drempels op één galerij. “Dat kan al gauw een of twee centimeter verschil per deur zijn en dat wil en kun je wel oplossen met dit systeem”, vertelt Gaston van der Heijden van Zoontjens, die al in de beginfase nauw betrokken is bij de renovatie.

Strakke galerijvloer

“Bovendien hadden we hier te maken met een meerzijdig afschot in de ondervloer. Dat wil zeggen dat de vloer zowel in de lengte als in de breedte afloopt. We hebben in samenwerking met NVT een proefstuk gemaakt om te kijken hoe we uitkomen met de maten. Het was een hele uitdaging om een strakke galerijvloer te leggen, zonder niveauverschil bij de deuren, maar het is goed gelukt! ”

Verder lezen?

In de case study vertelt Emile van Dijk meer over de keuze voor galerijophoging van Zoontjens

Lees de case study

Meer weten
over dit project?

Neem contact op Gaston van der Heijden
g.vanderheijden@zoontjens.nl
+31 6 51 23 97 03