Project

Op den
Theulder
Hoensbroek

Het appartementencomplex ‘Op den Theulder’ van woningcorporatie Woonpunt aan de Markstraat in het Zuid-Limburgse Hoensbroek was na 50 jaar toe aan een grondige opknapbeurt. Het resultaat is een geheel up to date galerijflat, die qua comfort en duurzaamheid de komende jaren weer te gebruiken is. Samen met gelijkvloerse galerijen en balkons en een strakker, modernere look is de jaren zeventig flat in één keer weer helemaal van deze tijd: duurzaam en veiliger.

Grootschalige renovatie

Het appartementencomplex in Hoensbroek is een bijzondere galerijflat, die bestaat uit deels 4 hoog en deels 7 hoog lagen. Het aanzicht van de flat met 121 appartementen was in de loop van de decennia verrommeld. Bovendien was de flat nog niet op een energetisch goed niveau gebracht. Alle reden voor een flinke renovatie. Mede door de grootte is ervoor gekozen het project op te delen in kleine fasen, vertelt Bram Hasselmann, hoofd bedrijfsbureau van Janssen de Jong OnderhoudPlus, die de klus heeft uitgevoerd.

Verticale renovatie

“Zo blijft het vooral voor de bewoners, maar ook voor opdrachtgever Woonpunt en ons uitvoeringsteam behapbaar. Dit betekent dat wij de appartementen volgens een verticale routing hebben gerenoveerd. Dat hebben we uitgevoerd in strengen van 4 appartementen en strengen van 7 appartementen.” De ‘verticale’ aanpak levert een aantal voordelen op, legt Hasselmann uit. “Het werkgebied blijft beperkt en de werkzaamheden zijn in bewoonde toestand uitgevoerd. De bewoners konden ’s avonds altijd terugkeren naar hun eigen woning. Hierdoor is de belasting voor bewoners minimaal.”

Verduurzaamd

Dankzij een goede voorbereiding is de renovatie per streng snel uitgevoerd. Hasselmann: “We konden de renovatie per woning (buitenschil inclusief binnen en BKT’s) in 13 werkbare dagen uitvoeren dankzij lean planning. Daarbij hebben we de woningen van buiten en van binnen compleet gerenoveerd. De kozijnen zijn geheel vernieuwd en de puien zijn geïsoleerd. Daarmee is het comfort niet alleen omhooggegaan, maar is het complex flink verduurzaamd. Dankzij die betere isolatie, de toevoeging van zonnepanelen en een hybride warmtepompsysteem heeft de flat nu energielabel A+.”

Groter balkon

Eén van de wensen van Woonpunt is het rolstoeltoegankelijk maken van 12 woningen in het appartementencomplex. Daarvoor zijn enkele woningen omgebouwd tot rolstoeltoegankelijke woningen. Janssen de Jong OnderhoudPlus heeft bij de aanbesteding van deze opdracht nauw samengewerkt met Engelman Architecten. “Ons ontwerp was erop gericht om het bestaande aanzicht vooral te verbeteren maar niet helemaal op de kop te gooien”, vertelt architect Piet Laumans van Engelman Architecten. “We hebben vooral het verrommelde aanzicht van de galerijen en balkons aangepakt. We hebben alle balustrades verwijderd en vernieuwd, zowel aan de galerijkant als van de balkons. Daarbij hebben we de bewoners zelfs een ‘kadootje’ gegeven, want we hebben in ons ontwerp die balustrades iets naar buiten laten kantelen. Daardoor krijgen ze meer ruimte op hetzelfde balkon.”

Galerijen en balkons aangepakt

De vloeren van de galerijen en balkons zijn ook volop aangepakt, want deze verdienden een make-over. Daarnaast waren ze niet gelijkvloers met de woningen. Laumans: “Dat was een van de belangrijkste eisen van Woonpunt om aan te pakken, een integrale transformatie en een gebouw zonder drempels. De oplossing is gevonden in het systeem van Zoontjens. En bovendien sluit dit systeem perfect aan op de maat van de galerijen en balkons, namelijk 1 meter 20. Daardoor kon er heel efficiënt mee gewerkt worden door Zoontjens.”

Open en droog systeem

De werkzaamheden aan de galerijen en balkons zouden aanvankelijk tegelijkertijd meelopen met die van Janssen de Jong OnderhoudPlus. “Maar dat is door omstandigheden toch later gedaan, nadat wij de werkzaamheden binnen en buiten in een streng hadden afgerond”, vertelt Bram Hasselmanns van Janssen de Jong OnderhoudPlus. Gaston van der Heijden, accountmanager van Zoontjens, voegt toe: “Het was een fijne samenwerking met alle partijen. We werkten echt als een projectteam. Het voordeel van ons systeem is dat het een open en droog systeem is. Daardoor zijn we niet weersafhankelijk, kunnen we in fases werken én is het meteen beloopbaar. We konden zodoende redelijk in het stramien mee.”

Snelle renovatie

De renovatie is in minder dan een jaar uitgevoerd, van binnen en buiten. “We zijn in mei 2021 gestart met het opleveren van de modelwoning. Eind februari zijn alle woningen gerenoveerd opgeleverd, en eind maart ook de algemene ruimten”, aldus Hasselmann. Het resultaat is een geheel up to date galerijflat, die qua comfort en duurzaamheid de komende jaren weer te gebruiken is. De bewoners hebben minder last van tocht en hebben een nieuwe keuken, toilet en badkamer. Tezamen met gelijkvloerse galerijen en balkons en een strakker, modernere look is de jaren zeventig flat in één keer weer helemaal van deze tijd: duurzaam en veiliger.

Meer weten
over dit project?

Neem contact op Gaston van der Heijden
g.vanderheijden@zoontjens.nl
+31 6 51 23 97 03

Gerelateerde projecten