Project

Woonzorgcentrum
Kroondomein
Ermelo

In Ermelo wordt de komende jaren gewerkt aan een nieuwe moderne wijk, Oranjepark, in een bosrijke omgeving. Volledig energieneutraal en toekomstbestendig. Én een wijk waarin mensen naar elkaar omkijken op basis van wederkerigheid. Als eerste nieuwbouwproject is woonzorgcentrum Kroondomein gerealiseerd. Een combinatie van (zorg)appartementen met een gezondheidscentrum, parkeerplaatsen en een daktuin.

Elkaar ontmoeten

Zorggroep Noordwest-Veluwe is opdrachtgever van het gehele plan Oranjepark, dat in vier fases tot 2030 wordt uitgevoerd. Het ontwerp van woonzorgcentrum Kroondomein komt van IAA Architecten en is gebouwd door Van Wijnen. Elkaar ontmoeten staat centraal in het Kroondomein. Op elke etage is ruimte om samen te eten, hobby’s uit te oefenen, interesses te delen of feestelijke gebeurtenissen te vieren. Op de begane grond is een ruime buurtkamer waar ook mensen uit de omgeving van harte welkom zijn. En ook buiten, op de gezamenlijke daktuin is er volop plek voor ontmoetingen.

Daktuin loopt over in bos

Imoss maakte het masterplan voor Oranjepark als geheel. Loohorst Landscaping voert de gehele realisatie van het park en de gebouwgebonden terreininrichting uit. Voor de fase Kroondomein was een forse daktuin daar onderdeel van. De daktuin bevindt zich op de parkeergarage en heeft als bijzonderheid dat deze schuin afloopt. Zo loopt het dak mooi over in het naastgelegen bos. De aanleg ervan bracht hierdoor leuke uitdagingen met zich mee.

Functionele, mooie verharding

Arjan Wolters, werkvoorbereider bij Loohorst, vertelt: “Tijdens het opstellen van het uitvoeringsontwerp en de engineering was de uitdaging een functionele en tegelijk mooie, strakke verharding op de daktuin aan te brengen. Die ook nog eens moest passen binnen de grenzen van het toegestane gewicht. Daarom hebben wij Zoontjens gevraagd mee te denken in die fase. Voor het vlakke gedeelte van het dak zaten de bijzonderheden ‘m vooral in de details. Schuine lijnen, maatwerk rond plantvakken etc. Middels strak zaagwerk is dat helemaal goed gekomen.”

Zigzaggen over het dak

“De bestrating op de helling was wel echt de grootste uitdaging. Een zigzagpad over de schuine helling met tussendoor nog vlakke plateaus en een opsluiting van schanskorven en een cortenstalen watergoot. Extreem veel verschillende hoogteverschillen en hoeken dus. Zoontjens kon dat goed oplossen door te nivelleren en ophogen met het DNS® systeem. Een uitstekende combinatie met de overige lichtgewicht opvulling die er is aangebracht.”

Intensieve arbeid

Henk van Beurden, projectleider bij Zoontjens, voegt toe: “We hebben eerst een proefvlak op de helling gemaakt. Dit ging goed en zo konden we het hele looppad aanleggen. Dit was zeer arbeidsintensief. Je hebt te maken met een helling, daardoor is iedere hoogte van de buis (van het DNS® systeem) anders, bovendien werk je ook met hellingcorrectors om het pad strak en loopbaar te krijgen. De looppaden zelf waren uitgezet op hele tegels, maar op de tussenplateaus kom je altijd schuin aan en was ook strak zaagwerk weer vereist. Ik ben zeker trots op het eindresultaat!”

Coronaproof samenzijn

Het eindresultaat is een terrein en daktuin van een bovengemiddeld niveau. De bewoners maken er veelvuldig gebruik van en beleven er veel plezier aan. Een mooie bijkomstigheid is dat het zigzagpad in combinatie met het terras een perfect meetingpoint bleek voor bewoners met familie in de coronatijd.

Dak van het jaar 2020

Dit project is genomineerd voor Dak van het Jaar 2020

Lees meer over de nominatie

Meer weten
over dit project?

Neem contact op Jaap Dooper
j.dooper@zoontjens.nl
+31 6 53 24 21 61