Project

Parktoren
Antwerpen

Op het voormalige spoorwegemplacement Noord is één van de hoogste torens van Antwerpen gerealiseerd: de Parktoren. Dit project maakte deel uit van de herontwikkeling van een gebied in noordelijk Antwerpen, op loopafstand van het MAS, de oude havendokken, het Eilandje, de Scheldekaaien en de studentenbuurt, maar ook van het stadscentrum.

Buitenruimtes op hoogte
De Parktoren is een ontwerp van het architectenbureau ELD architects en telt twintig verdiepingen. Met een hoogte van 78,5 meter is het één van de hoogste torens van de stad. Vanuit de stedenbouwkundige eis dat elke wooneenheid een buitenruimte moet hebben, ontstond de noodzaak en plicht voor de architecten om na te denken hoe het aangenaam toeven blijft op een terras op meer dan 70 meter hoogte. Om het gebouw er ook goed uit te laten zien, hebben de architecten het gevelbeeld ingericht met een ritmisch spel van gesloten en open geveldelen. Een windcomfortstudie van de Technische Universiteit van Eindhoven heeft aangetoond dat deze gevelinrichting de windsnelheden op deze hoogte sterk verminderen.

Speciale dikte tegels
Op de begane grond is plek voor commerciële ruimtes. Tien verdiepingen daarboven zijn studentenkamers en studio’s (1 t/m 10). De overige wooneenheden zijn tien verdiepingen (11 t/m 20) met zelfstandige appartementen, met de mogelijkheid voor verzorging aan huis.

Zoontjens is gevraagd om de terrassen, die panoramisch uitzicht op de stad bieden, op de verdiepingen 11 tot en met 20 aan te leggen. In totaal legden we hier meer dan 2.200 vierkante meter aan terrassen met speciaal geproduceerde Dreentegels® op DNS®.

Meer weten
over dit project?

Neem contact op