Project

Parkgebouw
Baarn

In een levendige woonwijk van Baarn staat het Parkgebouw. Een woonzorgcomplex speciaal voor dementerende ouderen gecombineerd met huurwoningen voor thuiszorg. De nadruk ligt hierbij op kleinschalig wonen in een huiselijke, beschermde en prettige woonomgeving. Het gemeenschappelijke dakterras op de eerste verdieping was al jaren aan renovatie toe.

Woonzorgcomplex

De begane grond van het Parkgebouw bestaat uit vier groepswoningen, waar Amaris Zorggroep huisvesting, zorg en ondersteuning biedt aan 8 dementerende ouderen per groep. Daarnaast heeft iedere bewoner een eigen appartement met zit-slaapkamer. Op de hoger gelegen verdiepingen zijn appartementen te huur waar thuiszorg wordt geleverd. Deze huurappartementen grenzen aan of kijken uit op het dakterras.

Problemen op het ‘wandeldek’

Dit dakterras, door de bewoners het wandeldek genoemd, kampte al jaren met diverse problemen. Lekkages, geen goede waterafvoer, plasvorming en gladheid. Dit had met name te maken met een warmdakopbouw met vele kwetsbare details; koudebruggen, slecht afschot, inwatering en onvoldoende opstandhoogte. Ook de plantenbakken met sedum veroorzaakten wateroverlast, omdat zij geen juiste waterafvoer hadden. Daarom is besloten het hele dak te vernieuwen, vakkundig uitgevoerd door RAPP bv in samenwerking met Cazdak en Zoontjens.

Foto oude situatie (Bron: RAPP Bv)

Technische opbouw

Om de problemen te lijf te gaan is gekozen voor een omkeerdak. Hierbij ligt de isolatie bovenop de waterdichte laag. Het dak is eerst voorzien van een nieuwe laag dakbedekking en daarna nog een laag kunststof spuitbedekking. Vervolgens is de isolatie geplaatst en als nieuwe wandelvloer is gekozen voor Dreen®Nxt van Zoontjens. Gelegd twee kleuren, vergelijkbaar met het oude dak.

Hergebruik sedum

Met deze nieuwe dakopbouw kunnen de bewoners weer veilig – met en zonder rollator – het dakterras betreden en zijn de dakproblemen verleden tijd. Voor de herinrichting van het groen op het dak wordt in het voorjaar van 2022 samen met de bewoners gekeken naar de gewenste oplossing. Volgens de wens van de huurders zijn de sedumplanten uit de plantenbakken geplaatst op de platte daken van het Parkgebouw. Wat een goed idee!

Meer weten
over dit project?

Neem contact op Hans Mutsaers
h.mutsaers@zoontjens.nl
+31 6 51 29 72 42