Project

Marquise
Purmerend

In een groene en waterrijke omgeving van Purmerend werd eind 2019 Marquise opgeleverd: 50 appartementen met ruime dakterrassen, balkons, loggia’s en een parkeergarage.

Architectenbureau Rijnboutt ontwierp dit gloednieuwe appartementengebouw in de Kop van West in Purmerend. Bart van der Vossen, directeur en architect bij Rijnboutt en vertelt dat zij in multidisciplinaire teams werken. Het projectteam bestaat uit ontwerpers op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschap en specialisten op het gebied van duurzaamheid, erfgoed of BIM en technisch ontwerpers. Alle kennis en ervaring wordt zo gebundeld. Van der Vossen: ”Dit resulteert in onderscheidende projecten. Die niet alleen veel architectonische waarde hebben, maar ook een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de stad als geheel. Marquise is hier een mooi voorbeeld van.”

Locatie als inspiratie

Rijnboutt schreef zich, samen met HSB Ontwikkeling, in voor de tender voor de ontwikkeling van dit kavel en won. Van der Vossen licht toe dat het ontwerp van de Marquise is ingegeven door de locatie zelf. “Door het gebouw af te trappen ontstaat op een vanzelfsprekende manier een bijzondere plek in het stedenbouwkundig plan. Ook ontstaat er een grote woonkwaliteit voor de individuele bewoners: ruime dakterrassen voor de aangrenzende woningen en een gevarieerd en bijzonder uitzicht. Door de gebouwvorm ontstaat er eveneens een mooie en vanzelfsprekende voorruimte met het karakter van een intiem pleintje. Hier komt op subtiele wijze de verbinding met de openbare ruimte tot stand.”

Meerdere soorten buitenruimte

Rijnboutt koos ervoor om het complex te maken als stoer gebouw van metselwerk. Van der Vossen: “Dit metselwerk loopt door tot in het water van de Singel. Er is gevarieerd met drie soorten buitenruimten: terrassen, loggia’s en balkons. De dakterrassen en loggia’s zijn voorzien van een warm grijze keramische tegel, de balkons zijn uitgevoerd in antracietkleurig beton met aan de buitenzijde metselwerkstrippen. De puien bestaan uit bronskleurige aluminium kozijnen, met panelen uit geprofileerde aluminium beplating.”

Uitdaging

De bouwers stonden voor een grote uitdaging. Door de vorm van het gebouw was het constructieve ontwerp namelijk nogal complex. De vloeren konden bijvoorbeeld niet verjongt worden op de plaats van de loggia’s. “Tegenwoordig worden er hoge eisen gesteld aan de isolatiewaarden. Hierdoor was het lastig om bij de toegangspui te voldoen aan de in het bouwbesluit vereiste vrije hoogte van 2.300 mm.”, legt Van der Vossen uit. “De landschapsarchitecten legden al in een vroege fase het kwaliteitsniveau van de tuininrichting inclusief de dakterrassen vast. In tegenstelling tot een betontegel is een keramische tegel natuurlijk een stuk dunner; dit helpt bij de reductie van de pakkethoogte. En omdat elke centimeter telt, stelden wij voor om keramische tegels te gebruiken.”

Samenwerking

Rijnboutt en Zoontjens werkten al vaker samen, maar dit was de eerste keer dat Rijnboutt voor het Dreen®Ceramica systeem koos. Als key accountmanager heeft Hans Mutsaers veel te maken met Rijnboutt. “We komen elkaar nogal eens tegen. We zijn vaak met meerdere projecten tegelijk bezig waarbij één en ander door elkaar loopt, zo ook Marquise. Rijnboutt weet inmiddels wat wij in huis hebben, wat wel zo handig is en efficiënt werkt. Dankzij de deskundige én, niet onbelangrijk, prettige mensen is het goed samenwerken met hen. Dit project was vanwege het gebouw, de locatie én de mogelijkheid om weer samen te werken met Rijnboutt een project waar we graag bij wilden zijn.” Van der Vossen besluit: “Het is vanaf het begin het plan geweest een hoogwaardig appartementengebouw te maken met zorgvuldige detaillering en materialen met een luxueuze uitstraling. Wij zijn erg tevreden over het eindresultaat!”

Meer weten
over dit project?

Neem contact op Hans Mutsaers
h.mutsaers@zoontjens.nl
+31 6 51 29 72 42