Adam Smith Building, Amsterdam

Bij de grootschalige renovatie van het Adam Smith Building in de Riekerpolder in Amsterdam Zuid-West moest ook het kantoordakplein op de schop. Dit moest worden getransformeerd tot een parkeerdak. Voor ons een uitdaging die we graag aangingen!

Nieuwe bestemming terras
Aan de achterkant van het gebouw was een terras met tuin. Dit werd eigenlijk alleen als rookzone  gebruikt. Er was behoefte aan meer parkeerplekken en zo ontstond het idee om dit terras te gaan verbouwen tot parkeerdak. Onderzoek wees uit dat het sterk genoeg was om het gewicht van al die auto’s te dragen. Contexture Architects ontwierp vervolgens een plan met daarin een op- en afrit met brug zodat het parkeerdak toegankelijk zou worden. Hierdoor werden 45 extra parkeerplekken gecreëerd. Ook is er ruimte opengelaten voor lunchpauzes of feestjes. Er zijn groenvoorzieningen geplaatst met tuinmeubilair. Huurders kunnen zo toch nog lekker buiten zitten.

Pardak®80 systeem
Op dit dak is ons Pardak®80 systeem geïnstalleerd, vertelt Hans Mutsaers, key accountmanager bij Zoontjens. “Tot aan de dakbedekking heeft Dijkman Carbaat Bouw het dak vrij gemaakt, waaronder de verwijdering van de daktuinmeubels. De dakbedekking was nog perfect intact, dat was een mooi winstpunt. Daarop hebben wij isolatie aangebracht om hoogte te winnen en vervolgens hebben we ons Pardak®80 systeem aangebracht. Dit is een doorontwikkeling van het Pardak systeem, speciaal voor renovatiedaken en daken met een lagere verkeersintensiteit. Het systeem is namelijk relatief licht.” 

Multifunctioneel gebruik tussenruimte
Een ander pluspunt is dat het regenwater opgevangen wordt. Door de tegelnaden heen loopt het water naar de afvoer. Plassen blijven niet liggen waardoor je met droge voeten de auto in en uit kunt stappen. De tussenruimte onder de tegels wordt niet alleen voor waterafvoer gebruikt, maar ook voor leidingwerk, benadrukt Mutsaers. “Zoals op veel parkeerplekken zijn ook hier laadpalen voor elektrische auto’s gerealiseerd. Bij ons systeem is het mogelijk om tussen de isolatie en de tegels de stroomkabels neer te leggen. Daardoor zijn constructieve aanpassingen aan het dak voor deze leidingen niet nodig.”

Onze key accountmanager Hans Mutsaers werd door RenovatieTotaal geïnterviewd over dit project. Hier leest u het volledige interview.


Projectfotografie


Projectlocatie


Terug naar het projectenoverzicht