Expert op het dak

met functionele, duurzame en esthetische totaaloplossingen

Geschiedenis

Zoontjens vindt haar oorsprong in de productie van betonproducten. Beton is een product dat in de oudheid, hoewel in een andere samenstelling, al gebruikt werd. Nog steeds zijn de toepassingen van beton niet meer weg te denken. Je komt beton, meestal onbewust, zo vaak tegen in de wereld om je heen, dat er bijna geen voorstelling van te maken is als het er niet meer zou zijn. Zoontjens produceert en gebruikt al 110 jaar producten van beton. Lees hier hoe Zoontjens uitgroeide van kleine tegelperserij tot internationale speler op het dak.


1905-1940
In 1905 begint Nicolaas Zoontjens een handel in zilverzand, maar krijgt al gauw de gelegenheid een elektrische tegelpers en wat andere machines over te nemen van het bedrijf Van den Mortel uit Tilburg. In 1911 verhuist hij zijn zogenoemde Eerste Tilburgse Electrische Tegelperserij naar de Laarstraat en in 1928 naar de Varkensmarkt. In de jaren dertig legt hij zich ook toe op de fabricage van beton, stalputten en schuttingen, en op de handel in terrazzo en bouwmaterialen.


1941-1950
In de jaren '40 nemen de zonen Piet en Jan Zoontjens het bedrijf van hun vader over. Na de oorlog gaat Piet alleen verder en sticht naast het bestaande bedrijf een nieuw bedrijf aan de Galjoenstraat te Tilburg: Zoontjens Beton. Enkele jaren later worden de restanten van het oude bedrijf daaraan toegevoegd. Hij specialiseert zich in het maken van trottoirtegels, stalgoten en betonelementen.


1951-1970
In de jaren '50 komt zoon Ko Zoontjens bij in het bedrijf. En ook de andere vier andere broers volgen: Albert, Jos, Ad en Peter. De heren zien met daktegels een gat in de markt, aangezien er na de oorlog flink gebouwd wordt, de ruimte schaarser wordt en het platte dak steeds vaker gebruikt wordt. De belangrijkste problemen zijn daarbij de kwetsbaarheid van het dak en de afvoer van het regenwater. De gebroeders Zoontjens gaan op onderzoek uit en starten vervolgens de productie van een tegel waar het water door heen kan sijpelen: de draineertegel. De productiemachine Drainata 3 draait jarenlang volop en in de periode 1950 tot 1970 worden er miljoenen tegels verkocht.


1971-1980
Met het verstrijken van de jaren, komen de zwakheden van de Drainatategel bloot te liggen. Maar innovatief denken zit in het bloed van Zoontjens en daarom begint vanaf 1970 de ontwikkeling van de opvolger en tevens eigen concurrent van de draineertegel: de Dreentegel®. Een tegel met 'pootjes en sleufjes', waardoor het water onder de tegel wegloopt. In 1973 is er voor het bedrijf geen plaats meer in de Tilburgse binnenstad en verhuist ze naar de Centaurusweg op het industrieterrein Loven in Tilburg. Vanaf dat moment worden alle productielijnen ingericht voor de productie van daktegels, hoewel in economisch mindere tijden wel op de productie van grondtegels kan worden overgeschakeld. De jaren '70 kenmerken zich in Nederland door een stormachtige ontwikkeling: er wordt flink gebouwd en industriezones en woonzones worden zoveel mogelijk gescheiden. Mensen moeten hierdoor grotere afstanden afleggen om bij hun werk te komen, maar de toegenomen welvaart stelt mensen ook in staat om auto's te kopen. Ook de bestemmingsplannen veranderen en met meer oog voor het milieu. Architecten worden creatief en ontwerpen gebouwen waar geen vierkante meter onbenut blijft. Door deze twee factoren, toegenomen mobiliteit en selectief gebruik van ruimte, worden parkeerdaken een gewone aanblik in Nederland. Zoontjens is dan ook al bezig met de ontwikkeling van parkeerdaktegels: PD 50 (later Pardak® 50). De tegel van 50 bij 50 centimeter was geïnspireerd op de Dreentegel, met de bekende sleuven en met tegeldragers. Alleen werden er hogere eisen aangesteld, omdat het gebruik ervan veel intensiever was. Het beton moest beter, het draagsysteem moest meer aankunnen en om te zorgen dat ze niet uit elkaar werden gereden, werden ze gefixeerd met een kruisstuk. In 1977 wordt het allereerste parkeerdak aangelegd.


1981-1990
Zoontjens zou Zoontjens niet zijn als ze haar producten niet verder bleef evolueren. In de jaren tachtig wordt het parkeerdaksysteem verder verbeterd door een grotere en zwaardere tegel die ervoor zorgt dat het tegeldak beter op zijn plek blijft liggen: Pardak® 50 wordt opgevolgd door Pardak® 90. Een belangrijk onderdeel van deze productverbetering is de ontwikkeling van de eigen productiemachine voor Pardak® 90: Fielding. Deze werkte volgens een vacuümsysteem, waarbij gebruik werd gemaakt van een heel nat mengsel, waar al het water er uitgezogen en geperst werd, waardoor een hele stevige, dichte tegel ontstond. Om het parkeerdak nog meer stabiliteit te geven worden de tegels onder spanning gezet. Het eerste parkeerdak met een spanelement wordt in 1987 te Spijkenisse gelegd. Overigens geven de gebroeders Zoontjens in 1985 de dagelijkse leiding uit handen, maar blijven ze als aandeelhouders sterk aan het bedrijf verbonden.


1991-1999
Niet alleen het parkeerdaksysteem wordt continu verbeterd, ook de andere daktegels krijgen verbetering of worden vervangen door andere producten. Zo wordt er in 1993 de zogenaamde milieutegel geproduceerd. In deze tegel wordt puingranulaat als grondstof gebruikt in plaats van grind. Het succes van deze tegel begint op de Bouwbeurs in dat jaar, waar minister Alders van milieu enthousiast is over het product. Zoontjens krijgt de Bouwpen Award. Dit is een prijs die om de twee jaar wordt toegekend aan het bedrijf dat zich op de Bouwbeurs onderscheidt door de aard en presentatie van een nieuw product. In 1995 wordt er een nieuwe machine aangeschaft, Delta 4, voor de productie van daktegels die door meer dikte een grote belasting aan konden: Drenoliet®. Ook wordt er gezocht naar een oplossing voor kleinere parkeerdaken, waarop de Pardak®90 door haar formaat en gewicht niet toepasbaar was. Zodoende wordt er weer teruggeschakeld naar de productie van een kleiner formaat Pardak®-tegel, die geschikt is voor kleinere daken met minder intensief verkeer. Tevens wordt er eind jaren negentig gestart met het ophogen van galerijen die niet gelijkvloers zijn met de drempels van de woningen door gebruik van 30x30 cm Dreentegels® en een speciale ondervloer.


2000-2010
In 2001 verkoopt de familie Zoontjens haar aandelen en wordt Zoontjens onderdeel van CRH. De naam verandert van Zoontjens Beton naar Zoontjens en daaraan wordt ook een nieuw logo verbonden. Door deze verkoop krijgt Zoontjens de kans om als internationale speler verder te groeien en die kans pakt ze met beide handen en glorie tijden vangen aan. Naast Nederland was ze in Duitsland al actief, maar ook de markten van België, Luxemburg en Frankrijk worden betreden. Ook innovatie zit in een stroomversnelling en het productgamma wordt flink uitgebreid, met onder andere ZWH®, Dreen® Design, Dreen® Elegance, Dreen® Grandstone en Dreen® Combiplus. Maar één van de belangrijkste ontwikkelingen is de introductie van DNS® waarbij het mogelijk gemaakt wordt om daktegeloppervlakken heel precies op te hogen en te nivelleren. De andere belangrijke ontwikkeling is de laatste verbetering van het Pardak®-systeem in de vorm van Pardak®110. Het systeem werkt vanaf dat moment met een grotere tegel die voor nóg meer stabiliteit zorgt, met een effectiever spanelement en met een nauwkeurigere nivellering van de tegelhoogte door variabele kunststof hoekstukken.