Nieuws

Zoontjens werkt samen met Solum voor ontwikkeling beloopbare zonnetegel

6 december 2021

Zoontjens zit volop in de ontwikkeling van een innovatieve, zelf geproduceerde, beloopbare zonnetegel voor daken. We doen dit samen met de Solum, een start-up uit Spanje met een eigen innovatieve zonne-energie technologie.

Open Innovatie
Zoontjens maakt deel uit van CRH. De samenwerking met Solum is tot stand gekomen via een Open Innovatie-project van het Innovation Centre for Sustainable Construction (ICSC) van CRH. Davide Garufi, Innovation Program Manager Europe – Low CO2 Built Environment, vertelt: “De uitdagingen en kansen van klimaatverandering zorgen voor een grotere focus op innovatie in de hele bouwsector. CRH neemt zijn rol hierin serieus en heeft daarom het Innovation Centre for Sustainable Construction (ICSC) opgericht. Het ICSC richt zich op het ondersteunen van CRH bij het nakomen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s). CRH heeft zich ten doel gesteld om tegen 2025 50% van haar omzet te halen uit producten met verbeterde duurzaamheidskenmerken.”

Koppeling met start-up
Het ICSC onderzocht de business cases van verschillende innovatiegerichte start-ups en selecteerde vervolgens een aantal projecten om te koppelen aan CRH-bedrijven in Europa. Als onderdeel hiervan is Zoontjens een samenwerking aangegaan met Solum om samen een beloopbare zonnetegel te ontwikkelen. Davide Garufi is enthousiast over deze combinatie: “Solum is een Spaanse start-up die werkt met een gepatenteerde zonne-energie technologie die in producten kan worden geïntegreerd. De combinatie met Zoontjens past perfect, omdat zij zich met hun producten richten op duurzame oplossingen voor daken. Integratie van groen, water en duurzame energie is onderdeel van hun visie.

Pilot
In de afgelopen zes maanden is er hard gewerkt aan de eerste prototypes. Deze eerste beloopbare zonnetegels voor dakterrassen zijn onlangs geïnstalleerd op een pilot-dak. Hoewel er nog een aantal stappen gezet moeten worden voordat commerciële toepassing mogelijk is, zijn we trots op deze nieuwe, innovatieve ontwikkeling, die kan helpen om de daken van de toekomst te realiseren! We houden je op de hoogte.

Meer nieuws lezen?