Nieuws

Zoontjens op de Internationale Kennisdag van Rotterdamse Dakendagen

29 mei 2024

Op vrijdag 24 mei vond de Internationale Kennisdag van de Rotterdamse Dakendagen plaats. Onder het motto Rethink Rooftops kwamen op het dak van Las Palmas internationale professionals uit de architectuur, stedenbouw en de creatieve industrie samen. Zoontjens was er bij!

De dag bood een bomvol programma met inspirerende sessies en interactieve workshops. De partners van het Nationaal Dakenplan kwamen bijeen. Er werd gebrainstormd over diverse dakvraagstukken. Er was een speciale meeting over optoppen. Én sprekers zoals Francine Houben, Emiel Arends en Beatrice Galilee deelden hun inzichten over innovatieve manieren om daken te gebruiken in stedelijke omgevingen.

Social RoofSpace
Onze eigen collega Nikkie Notten werd door de Rotterdamse Dakendagen gevraagd om onze expertise over het rode dak, de gebruiksdaken, te delen. Samen met landschapsarchitect Jeroen Hamers, met wie we samenwerkten aan de CasaNova, begeleidde ze de groep Social RoofSpace. Nederlandse en buitenlandse geïnteresseerden kwamen samen om te leren wat een social roofspace inhoudt en om ideeën uit te wisselen over het thema ‘Rethink Rooftops’.

Onderbenut
In de sessie benadrukten ze hoe daken toch nog vaak onderbenut zijn, terwijl ze juist kunnen bijdragen aan klimaatverandering, wateropslag en extra leefruimte. Rode daken, bedoeld voor sociale activiteiten, bieden een extra leeflaag waar mensen samenkomen om te recreëren in de steeds drukkere stedelijke omgeving. Verder gingen ze dieper in op de juiste inrichting van een multifunctioneel dak en waar je rekening mee houdt als landschapsarchitect. Samen met de aanwezigen werden er vervolgens veel waanzinnig creatieve ideeën geopperd voor het rode dak!

Constructie
Bij Zoontjens weten we als geen ander dat de constructie van rode daken diverse overwegingen vereist. Het is belangrijk om te weten wat de beoogde toepassing van het dak is, of het nu gaat om een rooftopbar, sportdak, een zwembad op het dak of een dakterras. Dit bepaalt de benodigde constructie en draagkracht. Esthetische keuzes en de compatibiliteit met andere dakkleuren spelen ook een cruciale rol.

Het Nationaal Dakenplan + Zoontjens
Het Nationaal Dakenplan, waar Zoontjens partner van is, bevordert het gebruik van multifunctionele daken in Nederland. Multifunctionele daken combineren functies van het dak. Rode daken kun je bijvoorbeeld combineren met wateropslag (blauw), groenvoorzieningen (groen) of energieopwekking (geel). Dit is essentieel om steden leefbaar te houden in een tijd waarin de urbanisatie toeneemt en klimaatverandering vraagt om innovatieve oplossingen. Bij Zoontjens zetten we ons dagelijks in om daken te transformeren tot waardevolle, multifunctionele ruimtes die bijdragen aan een duurzame en leefbare stedelijke omgeving. We combineren technische kennis met creativiteit om daken te ontwikkelen die niet alleen functioneel zijn, maar ook esthetisch aantrekkelijk en duurzaam.

Bron foto’s: Rotterdamse Dakendagen, fotograaf Frank Hanswijk

Meer nieuws lezen?