Nieuws

Wonderwoods wordt het groene stadsicoon van Utrecht

18 september 2023

Utrecht wordt met Wonderwoods een levend stadsicoon rijker. Wonderwoods krijgt maar liefst een hectare groen aan de gevels, balkons en op de dakparken. Hiermee ontstaat een uniek stukje natuur midden in de stad om gelukkig en gezond te leven. Uiteraard ontbreken dakterrassen niet.

Twee groene torens
Wonderwoods bestaat uit twee torens, die samen een mooi geheel vormen. Toren I is ontworpen door Stefano Boeri Architetti uit Milaan. Toren II is ontworpen door de Nederlandse architect MVSA uit Amsterdam. Op 25 meter hoogte worden de torens met elkaar verbonden door een dakpark.

Mixed-use
In de twee groene torens komen zo’n 400 woningen. In beide torens komen zowel huur- als koopwoningen. Verder is veel ruimte voor andere voorzieningen zoals kantoren, horeca, sportfaciliteiten en kleine winkels.


Foto van het bouwbord met de artist impression van Stefano Boeri

Specialisten
Om de groene ambitie van Wonderwoods mogelijk te maken, zijn tal van specialisten ingeschakeld. G&S& is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Wonderwoods. Bouwcombinatie Wonderwoods, bestaande uit Boele & van Eesteren | Kondor Wessels Amsterdam (allen VolkerWessels) bouwt het geheel. BOKO Dakbedekkers zorgt voor de waterdichte daken. Koninklijke Ginkel Groep is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van al het groen. Zoontjens is ingeschakeld voor de dakterrassen.

Dakterrassen in twee kleuren
De twee groene torens kunnen niet zonder mooie buitenruimtes om op te vertoeven en van het groen te genieten. Daarom is er plek voor ruim 3100 vierkante meter dakterras. Zoontjens heeft diverse tegels, kleuren en formaten getoond op het mock-up gebouw. Vandaaruit is er gekozen voor Dreen®Nxt Urban Grey in formaat 50×50 cm voor verdiepingen 2 tot en met 9. Op de verdieping 10 en hoger gaan we werken met Dreen®Nxt Clear White in het formaat 60×40 cm. In verband met de windbelasting, op deze hoogte en in combinatie met de omliggende hoge gebouwen, is er gekozen voor een dikte van 6 cm.

Logistieke uitdaging
Gezien de ligging van Wonderwoods in het centrum van Utrecht en de beperkte ruimte op de bouwplaats, wordt er veel prefab aangeleverd op het project. Voor de dakterrassen betekent dit dat we het zaagwerk al deels vooraf uitvoeren. Het zaagwerk in de lengte gebeurt na productie op onze locatie in Dordrecht. De dwarse kanten worden wel op de bouwplaats gezaagd. Zo leveren en werken we precies per verdieping en met de bouwstroom mee.

Meer nieuws lezen?