Nieuws

Volledige renovatie parkeerdak Waasland Shopping Center

29 september 2020

Het dak van winkelcentrum Waasland Shopping Center in het Belgische Sint-Niklaas wordt flink onder handen genomen. Het dak wordt compleet vernieuwd: van waterdichting tot parkeerdaksysteem, van lichtmasten tot stootbanden.

Waasland Shopping Center ligt ten zuidwesten van Antwerpen, aan de zuidrand van het stadscentrum van Sint-Niklaas en bestaat al sinds 1972. In 2004 is het complex flink uitgebreid tot maar liefst 45000 vierkante meter, met 140 winkels, een parking rondom én een parkeerdak. Het parkeerdak omvat totaal 28.000 vierkante meter, dat nu volledig vernieuwd wordt. Met sloop, waterdichting en heraanleg van het dak een enorme klus!

Renovatie met Pardak®
Het parkeerdak bestond uit gietasfalt, maar was door het intensieve gebruik volledig op; scheuren, kuilen en gaten, met lekkages als gevolg. Eigenaar AEW Europe besloot tot renovatie. Celsius Waasland/Ceusters, beheerder van Waasland Shopping, koos met haar studiebureaus en architecten voor renovatie met het Pardak® systeem. Ze baseerden de keuze hiervoor op de positieve ervaring die zij al 25 jaar hadden met het systeem op Wijnegem Shopping Center, ook in hun bezit. Het project wordt begeleid door bureau Bouwtechniek.

Proefvlak
De constructie van het dak op Waasland Shopping Center bleek niet geschikt voor renovatie met Pardak®110. En voor de kleinere Pardak®80 wordt het dak te intensief gebruikt. Daarom is gekozen voor een grotere tegel met de techniek van Pardak®80. Dit systeem werd al eerder succesvol gebruikt op projecten in Duitsland. Na ook een positief resultaat van een proefvlak met dit systeem op Waasland Shopping, kregen we de mooie opdracht om het hele dak te vernieuwen.

Gefaseerde werken
Samen met ZDP, Zolderse Dakprojecten, werken we in 3 fases aan de renovatie. Dat is meteen één van de grote voordelen van het modulaire Pardak® systeem. Zo blijft het dak in de drukste winkelmaanden van het jaar volledig beschikbaar. Over 2 jaar is het gehele project gereed.

Meer nieuws lezen?