Parkeren op het dak bij nieuw woonzorgcomplex Purmerend

10 juni 2014

In opdracht van Wooncompagnie ontwierp VMX Architects het nieuwe woonzorgcomplex Heel Europa aan de Genuahaven te Purmerend. Het project is verdeeld in gesloten laagbouwblok van twee verdiepingen en een hoogbouwblok met meer dan tien verdiepingen. Door het laagbouwblok blijft er voldoende licht in de aangrenzende straat en ontstaat ruimte voor een royaal gezamenlijk binnengebied, dat wordt ingericht als semi-openbare tuin.

In het gehele blok zijn veel verschillende woningtypes aanwezig: starterswoningen, groepswoningen voor zware zorg en seniorenwoningen met collectieve balkons. Op de begane grond bevinden zich diverse voorzieningen zoals een grand café, kapper, fietsenmaker en een kinderdagverblijf.

VMX Architects heeft er voor gekozen om de parkeervoorzieningen op het dak van de laagbouw te situeren. Ten eerste omdat dit minder duur is dan ondergronds, maar ook omdat het vriendelijker aandoet dan parkeren in een donkere weggestopte omgeving. Bovendien wilden ze rekening houden met bereikbaarheid van bewoners die zorg nodig hebben; doordat de hellingbaan naar het parkeerdak door het gehele gebouw loopt, kunnen zij gemakkelijk met de auto of bus gehaald en gebracht worden vanaf of naar de voordeur van hun woning.

Smit's Bouwbedrijf Beverwijk heeft het totale project aangenomen en om het parkeerdak te realiseren is Zoontjens bij het project betrokken. De ruim 3600 vierkante meters aan parkeergelegenheid worden gelegd met het Pardak®110 systeem. De keuze hiervoor is met name gebaseerd op de eis van opdrachtgever Wooncompagnie om zo min mogelijk geluidsoverlast in de onderliggende woningen te veroorzaken. Er is gekozen voor twee kleuren tegels om onderscheid te maken tussen de rijbaan en de parkeerplaatsen. 

Artist impression: VMX Architects