Blog

Verdeel je krachten!

Gaston van der Heijden
Key account manager

Een rooftop party. Een hotel met skybar. Een penthouse met dakterras. Allemaal plekken waar de meeste mensen enthousiast van worden! En dat is niet zo gek, op hoogte is de beleving altijd anders. Beter! Maar een dak wordt niet zo maar een dakterras. Bij de aanleg en inrichting van het dakterras moet rekening gehouden worden met krachten, gewicht en belasting. Gaston legt uit hoe het precies zit.

“Als er een dakterras in een ontwerp zit, dan heeft de constructeur al berekend hoe sterk het dak moet worden, aan de hand van het aantal kilogram per vierkante meter dat op het dak gebruikt gaat worden. Bij de constructie wordt dus rekening gehouden met de opbouw van het dakterras, zoals isolatie, dakbedekking, tegelsystemen enzovoort.”

En wat als je een plantenbak wilt plaatsen of een groot feest op je dakterras wilt houden?

“Je hebt twee soorten belasting op het dak: veranderlijke en permanente. Lopen, dansen of springen op het dak is een veranderlijke belasting. Ook rijden met een scootmobiel of verplaatsen van een container horen daarbij. Als het goed is, is bij de constructie rekening gehouden met deze tijdelijke belasting. Permanente belasting is er altijd en daar vallen onze tegelsystemen onder. Ook met deze belasting houdt de constructie rekening, maar hierbij is het belangrijk dat de kracht goed verdeeld wordt over het dak.

Daarom hebben de systemen van Zoontjens, die gelijk verdeeld onder elke tegelhoek geplaatst worden, een vrij groot en rond oppervlak aan de onderkant; hoe meer oppervlak, hoe beter de drukverdeling. Dit geldt voor zowel een afschotvolgende als ophogende en nivellerende aanleg. Een plantenbak is ook een permanente belasting. Ook hierbij is het belangrijk dat de kracht goed verdeeld wordt.”

Kun je een voorbeeld geven?

“Stel, een gevulde plantenbak weegt 700 kilogram en je plaatst deze op een dakterrastegel. Op elke hoek komt dan een gewicht van 175 kilogram. Als de oppervlakte van je drukverdeler 100 vierkante centimeter is, dan is het gewicht per vierkante centimeter dus 1,75 kilogram. De systemen van Zoontjens zijn groter (ten minste ø 20 cm), dus minder kilogrammen gewicht per vierkante centimeter.”

Wat gebeurt er als de krachten niet goed verdeeld worden?

“Dan kan er puntbelasting ontstaan. Als die belasting op één punt teveel wordt, kan dat de onderliggende isolatie en/of bitumen indrukken en leiden tot lekkages. Daarom is het verstandig om rubber onder bijvoorbeeld plantenbakken te plaatsen. Rubber is zacht, wordt licht ingedrukt, heft eventueel hoogteverschil op en verdeelt de krachten. Voor elk gewicht is er wel een oplossing te bedenken om de krachten goed naar de ondergrond te verdelen.”

En moet je ook nog rekening houden met de dakterrastegels zelf?

“Jazeker, we hebben ook nog te maken met de breuklast (kN) van de tegel. Dat wil zeggen: de kracht die nodig is om een tegel te doen breken. Daarom moet er bij de keuze voor een tegel nagedacht worden over hoe het terras gebruikt gaat worden. Is het een openbaar terras dat drukbezocht wordt? Ga je het dakterras inrichten met een gevulde jacuzzi, een zware natuurstenen tafel of slechts kleine plantenbakken? Heb je nog te maken met windbelasting door de hoogte? Allemaal belangrijk in de keuze voor een tegel. Voor elke toepassing is er een geschikte daktegel. En anders produceren we iets op maat! De bijbehorende onderliggende systemen zorgen voor de juiste krachtverdeling naar de ondergrond. Het is altijd de combinatie van de juiste tegels met goede drukverdeling die je moet toepassen. Zo kunnen we bijna overal mooie dakterrassen maken!”

Voor elk dak is er een oplossing.

Gaston van der Heijden
Accountmanager

Meer weten?

Neem contact op Gaston van der Heijden
g.vanderheijden@zoontjens.nl
+31 6 51 23 97 03