Blog

Winkeldak als parkeerplek en achtertuin

Francis van de Loo-Tolkamp
Communicatiespecialist

Voor de bewoners van een nieuw woon-winkelgebied in Rosmalen fungeert een winkeldak als achtertuin én parkeergelegenheid. Met Pardak®80 zorgden wij voor de ideale parkeerondergrond: stabiel, waterdicht en prettig voor het oog.

Stedenbouwkundigen weten het inmiddels, het combineren van winkel- en woonfuncties zorgt voor een levendig centrumgebied. Tegelijkertijd stelt zo’n project de ontwerpers wel voor hoge bouwtechnische eisen. Hoe kun je de wensen van alle verschillende gebruikers met elkaar in overeenstemming brengen?

Dat was ook in Rosmalen de vraag, zo vertelt Rob Van Boekel van bouwbedrijf en projectontwikkelaar Van Wijnen, dat het nieuwe centrumcomplex realiseerde. “Het gaat hier om een combinatie van winkels en appartementen. Vooral de supermarkt heeft veel parkeerruimte nodig, maar de bewoners van de luxe appartementen wilden we eigen een parkeerplek geven. De uitdaging was om die uiteenlopende parkeerbehoeftes te combineren.”

De oplossing werd gevonden op het dak van de supermarkt, zo’n tweeduizend vierkante meter groot. Hier kon voor elk appartement een eigen parkeerplek worden aangelegd. Echter wel onder strakke randvoorwaarden. “Voor de supermarkt eronder is gegarandeerde waterdichtheid natuurlijk enorm belangrijk”, vertelt Van Boekel. “Maar ook een licht gewicht. Ze wilden geen zuilengalerij in hun gangpaden.” Voor de bewoners telde niet alleen een goede bereikbaarheid, maar ook sfeer. “In het ontwerp was daarom niet alleen ruimte gemaakt voor parkeerplekken, maar ook voor groenstroken en bergruimten”, aldus Van Boekel. “Het dak zou een soort achtertuin moeten worden voor de bewoners.”


Rob van Boekel (l) en Koos van Dommelen

Modulair systeem

De partner die Van Wijnen had aangetrokken voor de daken, was dakAlliance. Samen gingen ze op zoek naar een kwalitatief hoogwaardig systeem dat geschikt was voor een parkeerdak met een lage verkeersintensiteit. Een systeem dat bovendien prettig oogt en te combineren is met daktuinen en bergruimten. De oplossing lag bij Pardak®80 van Zoontjens. Koos van Dommelen, directeur van dakAlliance, legt uit: “Er zijn verschillende redenen dat dit systeem hier op zijn plek is. Als je kijkt naar waterdichtheid dan is het prettig dat het systeem in lagen is opgebouwd. Op de waterdichte daklaag ligt een isolatiepakket, daarop ligt het systeem met de tegels waarop het verkeer rijdt. De waterdichte laag is daardoor goed beschermd tegen invloeden van buitenaf.”

Bijzonder is volgens Van Dommelen dat de tegels los geplaatst zijn, maar via spanelementen elkaar toch stabiliteit geven. “De spanelementen zitten op de hoekpunten. Door ze aan te draaien zetten ze uit, net als een plug. De tegels worden daardoor stevig tegen elkaar aangedrukt en komen muurvast te zitten.” Dat geeft volgens hem stabiliteit aan het systeem en zorgt ook voor demping van het geluid. Tegelijkertijd blijft het systeem modulair. “Je kunt het spanelement ook weer losmaken zodat je een enkele tegel kun wegnemen. Dat is handig wanneer je voor reparatie of onderhoud toch onder de toplaag moet zijn. Zo’n modulair systeem helpt enorm om de onderhoudskosten laag te houden.”


Het totaalgewicht van het systeem is relatief laag. Lager dan bijvoorbeeld het Pardak®110 systeem. “Dat heeft soms grote voordelen”, weet Van Dommelen. “Bijvoorbeeld bij renovatieprojecten, waarbij de draagkracht van het gebouw vaak wat geringer is. In dit geval was het erg nuttig omdat er onder het parkeerdak een supermarkt ligt die het liefste met grote open ruimtes werkt, zonder veel muren of andere dragende elementen. Een voorwaarde van zo’n ‘licht’ systeem is dan wel dat er geen vrachtwagen of ander zwaar verkeer op het dak mag komen. Dat was hier gelukkig geen probleem.”

Een uitdagend project

Inmiddels is het project voltooid. “Voor ons was het een heel uitdagend project”, vertelt Van Dommelen, ‘ook omdat er meerdere dakvlakken waterdicht gemaakt moesten worden en op elkaar aan moesten sluiten. Daarnaast kwam het project op een zeker moment in een stroomversnelling waardoor het tempo enorm moest worden opgeschroefd”, weet Van Dommelen nog. “Gelukkig hebben we onze planning goed kunnen afstemmen met Van Wijnen en Zoontjens. Alle onderdelen van het schema pasten precies in elkaar. Dan helpt het ook dat Pardak®80 als modulair systeem relatief snel te installeren is.”

Ook Rob van Boekel van Van Wijnen kijkt positief terug op het project. “De eerste bewoners hebben de sleutel van hun appartement al gekregen. Hun reacties op het dak zijn positief. Door de daktuinen en dakterrassen voelt het dak niet als een parkeerruimte, maar meer als een tuingebied met parkeergelegenheid. Functionaliteit en woongenot zijn hier op een slimme manier bij elkaar gebracht, iets waar het systeem van Zoontjens zeker aan heeft bijgedragen.”

meer weten?

Neem contact op Hans Mutsaers
h.mutsaers@zoontjens.nl
+31 6 51 29 72 42