Blog

Verplicht bij alle nieuwbouwwoningen: drempel maximaal 2 centimeter

Per 1 januari 2022 geldt er een nieuwe bouwregel die de toegankelijkheid van woningen verbetert. Bij alle ingangen van nieuwbouwwoningen mag de drempel voortaan nog maar maximaal 2 centimeter zijn. Deze regel gold al voor minimaal één toegang, bijvoorbeeld alleen de voordeur. Nu geldt dit dus voor alle toegangen. Wat betekent dit voor galerijen, balkons en dakterrassen? We vragen het aan Gaston van der Heijden.

Ingang niet op straatniveau
“Bij woontorens, flats of appartementencomplexen liggen de in- en uitgangen van de woningen niet op straatniveau. Deze sluiten aan op een galerij, balkon of dakterras. Als deze nieuw gebouwd worden met prefab balkons of galerijen, dan worden deze natuurlijk precies op maat gemaakt. Als het gaat om een dakterras, met een geïsoleerde ruimte er onder, dan zijn daktegels met een ophoogsysteem (DNS® of verstelbare tegeldrager) de perfecte oplossing.”

Ophoging met een daktegelsysteem
“Je kunt dan je tegels precies zo hoog of laag leggen, dat je precies aansluit op de ingang van de woning. Zorg er wel voor dat je een systeem gebruikt dat past bij de daktegel. Als het dakterras goed is aangelegd, met de juiste tegels en bijbehorende onderliggende systemen, kunnen de tegels horizontaal of verticaal niet verschuiven en heb je er jarenlang plezier van.”

Bestaande woningen aanpakken
“Hoewel de nieuwe regel alleen voor nieuwbouwwoningen geldt, kunnen we ook bestaande woningen vrij eenvoudig aanpakken. Ingangen bij prefab balkons en galerijen maak je beter toegankelijk met een lichtgewicht ophoogsysteem. Wij werken met keramische tegels vanwege het gewicht, die we vast leggen met een systeem en waarmee je precies tot de drempel aansluit. Gaat het om een dakterras? Dan zij er vaak meer mogelijkheden. Daar heb je meestal constructief genoeg body. Je kunt dan renoveren met alle soorten daktegels gecombineerd met DNS® of de verstelbare tegeldrager. Het voordeel van DNS® is dat je de benodigde hoogte exact inmeet. Zo creëer je, ongeacht de ondergrond, altijd een waterpas dakterras precies aansluitend tot de drempel.”

Meer weten over onze systemen?

Met onze ophoogsystemen worden de buitenruimtes en entrees van de woning op gelijke hoogte gebracht en zijn woningen beter en veiliger begaanbaar.

Bekijk ons systeem voor galerij- en balkonophoging

Meer weten?

Neem contact op Gaston van der Heijden
g.vanderheijden@zoontjens.nl
+31 6 51 23 97 03

Meer lezen?