Blog

Technisch en esthetisch goede buitenruimtes

Gaston van der Heijden
Key account manager

In onze branche hebben we te maken met regels, vastgelegd in het Bouwbesluit 2012. Hierin staan, zoals bekend, alle bouwtechnische eisen waaraan alle Nederlandse bouwwerken minimaal aan moeten voldoen. Zo zijn ze er ook voor Rc-waardes in een dakopbouw. Maar wat betekent dit nou in de praktijk?

In de jaren zeventig zijn er heel veel prefab galerijflats gebouwd. Destijds was het de normaalste zaak van de wereld dat de bewoners over een drempel van een centimeter of 14 moesten stappen. Vandaag de dag kijken we er anders tegenaan. En door de veranderende eisen uit het Bouwbesluit 2012 zijn er systemen bedacht om de opstandhoogte te compenseren, zodat woningen veilig en gemakkelijk toegankelijk zijn. Zoontjens past het Dreen®Ceramicaplus-systeem toe bij het renoveren van deze oudere flats op de galerijen en balkons. Lichtgewicht keramische tegels plaatsen we op het bijbehorende systeem, zo bereiken we probleemloos de gewenste hoogte. Maar bij nieuw(ere) bouw hebben we een andere uitdaging: het tekort aan opstandhoogte.

Opstandhoogte
‘Iedereen moet zonder hulp van anderen naar binnen kunnen’, staat in het Bouwbesluit te lezen. Het hoogteverschil mag daardoor maximaal 2 cm zijn. Als je bedenkt dat, in verband met de waterdichte aansluiting tegen bijvoorbeeld een gevel, de opstandhoogte van dakbedekking vanuit de vakrichtlijn minimaal 12 cm moet zijn en een Rc-waarde van 6 vereist is, dan kun je op je vingers natellen dat dit nogal wat consequenties heeft. Want hoe krijg je op de balkons en loggia’s een waterdichte afwerking met voldoende opstandhoogte, de juiste isolatie(waarde) én aantrekkelijke bestrating?

Denken in mogelijkheden
Gelukkig is er een oplossing. De meest ideale is als er op de tekentafel al rekening wordt gehouden met alle vereisten. Helaas gebeurt dit nog (te) weinig waardoor de dakaannemer tegen een probleem aanloopt. Het gebruik van PIR-isolatie of vacuumisolatieplaten is dan een goede optie. Deze zijn dun, waardoor je meer ruimte hebt. En met een gunstige lambdawaarde, waardoor de Rc-waarde behaald kan worden. Leg hier dan onze keramische tegel inclusief fixplate lock op (totaal 4 cm dik) en we hebben een passende oplossing.

Wil je hierover meer weten?

Neem contact op Gaston van der Heijden
g.vanderheijden@zoontjens.nl
+31 6 51 23 97 03

Meer lezen?