Blog

Provada richt zich op duurzaamheid en de mens

Jaap Dooper
Business development manager

Vorige week vond het jaarlijkse ontmoetingspunt van de vastgoedbranche, Provada, in de RAI te Amsterdam plaats.
Met de plannen van Minister Ollongren om de komende zes jaar 75.000 woningen per jaar bij te bouwen in Nederland, is Provada dé plek voor alle ins en outs over de gebouwde omgeving. Jaap Dooper bezocht de beurs en deelt zijn bevindingen.

Duurzaamheid staat centraal

Wat me tijdens Provada duidelijk opviel, is de duurzaamheidsslag die gemaakt is door de vastgoedpartijen. Duurzaamheid staat echt óveral centraal. Binnen het begrip duurzaamheid gaat het eigenlijk over drie samenhangende onderwerpen. Als eerste de energietransitie; nul-op-de-meter, aardgasvrij, led-verlichting, zonne-energie. Iedereen is bezig om van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen over te stappen. En dat staat in nauwe connectie met het tweede duurzaamheidsonderwerp: het Parijs akkoord. Het internationale verdrag om de opwarming van de aarde terug te dringen en de CO2-uitstoot te reduceren. Zo heeft de DGBC een heel meerjarenprogramma ontwikkelt om ‘Paris proof’ te worden. Verder is circulair bouwen een hot item binnen duurzaamheid. Het is mooi om te zien dat iedereen op dezelfde, juiste, duurzame wijze wil investeren in de gebouwde omgeving. Dat geeft een positieve sfeer!

Focus op de mens

Een tweede opvallende insteek was dat alles gericht is op de mens. Er wordt niet meer gedacht vanuit het pand, maar vanuit de mens. Bij de ontwikkeling, transformatie of onderhoud van een gebouw is het belangrijk hoe de mens het ervaart, nu en in de toekomst. Het moet leefbaar zijn én blijven.

Het gebruiksdak is niet meer weg te denken

Het logische gevolg van de gebouwde omgeving in combinatie met de focus op duurzaamheid en de mens, is dat het gebruik van het dak niet meer weg te denken is. En dat viel ook zeker op tijdens mijn bezoek aan Provada. Van eenvoudig groendak tot ruimtes om te parkeren, van klein speelveldje tot sociale ontmoetingsplek. In elke maquette, video of foto die ik zag, heeft het dak een gebruiksfunctie. En het kan ook bijna niet anders: de 75.000 woningen die jaarlijks in binnenstedelijk gebied ontwikkeld moet worden, zorgen voor nóg meer drukte. Het dak is één van de oplossingen om de leefomgeving aantrekkelijk te houden. Naast de overheid, zien nu ook de vastgoedpartijen de problemen in de stad en willen er alles aan doen om de stad leefbaar te maken en te houden. Een goeie ontwikkeling!

Foto’s: Provada

Meer weten?

Neem contact op Jaap Dooper
j.dooper@zoontjens.nl
+31 6 53 24 21 61