Blog

Patronen en legverbanden op een dakterras

Inzichten, uitvinden, uitvoeren. Dat zijn de drie woorden die Zoontjens kenmerken. Waarom? We hebben inzicht in wat er speelt. We bedenken voor alles een oplossing. Én we voeren het ook nog eens uit. Dat maakt dat we bij elke wens of eis die een architect of opdrachtgever heeft, kijken hoe we het kunnen realiseren. Naast het technisch haalbare, denken we ook mee in de esthetica. Kleuren, formaten, materialen én patronen. Nikkie Notten legt uit wat er allemaal mogelijk is.

Advies bij de inrichting van het dakterras

“Ik heb dagelijks veel architecten en aannemers aan de telefoon. Ik krijg vaak vragen over technische mogelijkheden, bijvoorbeeld een dakterras dat óver technische installaties moet komen of hoe je een dakterras combineert met waterretentie? Maar steeds vaker wil men dit ook combineren met een mooi legpatroon. Denk aan halfsteens, een wildverband of patronen met verschillende formaten en/of kleuren.”


Een legpatroon bij Hotel Van der Valk in Wassenaar

You name it!

“Ons assortiment daktegels bestaat uit verschillende materialen in diverse maten, heel geschikt voor creatieve legpatronen. Het Dreen®Ceramica systeem is het meest uitgebreide assortiment en leent zich het beste voor diverse combinaties. De wens bij Hotel Van der Valk in Wassenaar was om in een blokverband van meerdere tegels te werken, om de lijnen te breken. Bij zwembad Aquatopia in Aalst (BE) werd juist gekozen voor verschillende kleuren tegels, passend bij de gevel. En zo zijn er nog zoveel voorbeelden te noemen.”

Uitgetekend legplan

“Dreen®Ceramica leggen we op het fixplate lock systeem. Hiermee ligt het vast, maar toch los. Dit fixplate lock systeem bieden we aan met verschillende vlakken, om het leggen van patronen mogelijk te maken. Omdat we op een dak werken is een vooraf uitgewerkt legplan van groot belang. Zo weten we bij de uitvoering precies waar elk oplegpunt en waar elke tegel moet komen.”

Zoontjens Innocent Europoort Rotterdam dakterras dakbestrating
Daktegels met bijzondere textuur bij drankjesproducent innocent

Ieder project zijn eigen systeem

“Projecten op een drukke winkelpromenade, een groot schoolplein of eentje waar je te maken hebt met een hoge windbelasting, stellen ook specifieke eisen aan het dakbestratingssysteem. Mocht Dreen®Ceramica niet geschikt zijn, dan hebben we andere mogelijkheden met bijvoorbeeld het Dreen®Nxt of Dreen®Magna systeem. Ook hier zijn meerdere kleuren en variaties mogelijk. En je kunt het systeem gemakkelijk aansluiten op andere materialen of beplanting.”

Samenwerken

“We maken geregeld projecten waarbij we nauw samenwerken met de architect of landschapsarchitect. Het is mooi om te zien hoe we met onze kennis elkaar aanvullen. Samen brainstormen over hoe richten we het dakterras in? Hoe zwaar mag het systeem zijn? Hoe sluiten we de bestrating aan op het groen? Hoe regelen we de waterafvoer? Om vervolgens samen het legplan te bepalen. Nóg idealer is het om een drie eenheid te vormen met de architect, landschapsarchitect en wij, als dakspecialist. Door mee te denken komen we met creatieve en passende oplossingen. Hoe eerder wij betrokken zijn bij een proces, des te efficiënter, kwalitatief beter en mooier eindresultaat.”

Er is zó veel mogelijk. Onze dakbestratingssystemen vormen écht de finishing touch voor een project!


Meer weten over
de mogelijkheden?

Neem contact op Nikkie Notten
n.notten@zoontjens.nl
+31 6 15 05 50 71

Meer lezen?