Blog

Optimale waterafvoer op een daktuin

We zien het steeds vaker: een gecombineerd woonwinkelblok met daarbij een gezamenlijke binnentuin op het dak van de parkeergarage of onderliggende supermarkt. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte én realiseer je voor bewoners een mooie buitenruimte en ontmoetingsplek. Hoe leg je bestrating in een daktuin op de juiste manier aan en zorg je tevens voor een goede waterafvoer? We vragen het projectleider Henk van Beurden.

“Vanuit het bouwbesluit is er de adviserende regel dat de opstanden tussen de waterkerende laag van het dak en bijvoorbeeld de dorpel 12 centimeter hoog zijn. Je wilt geen opstap van 12 cm, dus moet je je bestrating ophogen. Met name bij daktuinen kan dan de situatie ontstaan dat de waterdragende laag gescheiden wordt van de waterkerende laag.”

Hoe bedoel je dat precies?

“Bij een daktuin heb je onder de beplanting te maken met een opbouw van onder andere een drainagebaan en substraat. Bij veel projecten wordt deze opbouw op het hele dak toegepast, ook onder de bestrating. Deze bestrating wordt dan de waterdragende laag en ligt ver van de waterkerende laag, de dakbedekking. Als het regent, kan het water alleen via de voegen tussen de tegels, via het substraat of zand, naar beneden zakken.”

Wat is daarvan het gevolg?

“Vaak ziet een daktuin eruit als of het gewoon op maaiveld is, dat is het mooie er van! Maar je zit nog steeds op een dak. Dat betekent dat je op beloopbare plekken moet zorgen voor een optimale waterafvoer, helemaal omdat het momenteel minder vaak regent maar de hevigheid van buien wel toeneemt. Substraat heeft een vertragende werking en als daar bestrating op ligt, raken de voegen snel vol. Met plassen op je terras als gevolg. Om bij een opbouw met substraat of zand het water sneller naar de ondergrond te leiden, moeten er drainagegoten naar de hemelwaterafvoeren in de daktuin worden verwerkt. Bij een groot dak is dat veel werk en kan het verstopt raken. Een bijkomend nadeel bij bestrating op een zandbed met drainagebaan is dat je niet meer goed bij de dakbedekking kunt. Om bij de hemelwaterafvoer of bij de dakbedekking te komen, moet het hele dak afgegraven worden.”

Is er een andere manier?

“De systemen van Zoontjens kunnen heel goed geïntegreerd worden in een daktuin met terrassen en grote loopoppervlakken. Ze zijn zo gemaakt dat waterafvoer en stabiliteit gewaarborgd zijn. De tegels liggen altijd gefixeerd of gekoppeld op een ophoogsysteem (verstelbaar of op maat gezaagd). Dat zorgt voor ruimte onder de tegel, zodat water direct weg kan lopen naar een hemelwaterafvoer. Ook kun je het waterpas leggen en de hoogte precies afstemmen op de beplanting. Er zijn geen goten nodig en de dakbedekking is snel en eenvoudig bereikbaar.”

Waterdragende laag is waterkerende laag?

We leggen het uit.

Bekijk de infographic

Meer lezen?